Νέες υποσχέσεις στην Αργάκα που χαϊδεύουν αυτιά – Μετά τον Αβ. Νεοφύτου, τώρα ο Κ. Καδής

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής πραγματοποιεί επίσκεψη στην παραλία της Λίμνης και στη συνέχεια στην παραλία της Αργάκας που εμπίπτουν στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Natura 2000.


Τη δημιουργία έργων υποδομής προς όφελος των κοινοτήτων μέσα από την από κοινού αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην παραλία της Λίμνης και στην παραλία της Αργάκας που εμπίπτουν στην περιοχή Πόλης – Γιαλιά του δικτύου Natura 2000 στην Πάφο.

Μετά την παρέμβαση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, που όπως αποκάλυψε σε ανακοίνωσή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Αργάκας συμφωνήθηκε όπως μικρό μέρος της παραλίας χρησιμοποιηθεί ως αδειοδοτημένη πλαζ λουομένων, για τη λειτουργία της οποίας θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή, υπήρξαν και καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι ορισμένα άτομα έχουν διασφαλισμένες τις πλάτες τους από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα σχετικά με τις απειλές του κοινοτάρχη Αργάκας και άλλων προσώπων της περιοχής, οι οποίοι παρεμπόδισαν το έργο ομάδας εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος έρχεται, τώρα, να ενισχύσει τα πιο πάνω με την αναφορά του για δημιουργία υποδομών. Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται μετά τον συνεχή σάλο σε σχέση με την περιοχή για τη δημιουργία πλαζ χωρίς να ακολουθηθούν διαδικασίες και που τελικά τις τελευταίες μέρες κηρύχθηκε ακατάλληλη για λουόμενους.

Και σε αυτή την περίπτωση το επιχείρημα που προβλήθηκε από κυβερνητικής πλευράς ήταν η εφαρμογή του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών από το Τμήμα Αλιείας & Θαλάσσιων Ερευνών και τους εμπειρογνώμονές του, που όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος εξελίσσεται ικανοποιητικά και εξήγησε ότι στοχεύει στη διατήρηση ενός εμβληματικού είδους της κυπριακής βιοποικιλότητας και ενός βασικού στοιχείου της δικής μας κληρονομιάς.

«Θέλουμε να έχουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι μέσα στην επόμενη περίοδο θα αναπτυχθεί ένα κανάλι επικοινωνίας «για να δούμε πώς μπορεί αυτή η συνεργασία να εξελιχθεί προς αμοιβαίο όφελος». Εξέφρασε επιπρόσθετα την εκτίμηση πως η τοπική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και μέσα από την ανάδειξή της μπορούν να επωφεληθούν και οι τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «χρυσές τομές και λύσεις, αλλά και διάθεση».

Ο κοινοτάρχης Αργάκας, Σπύρος Πελοπίδας, ευχαριστώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας για την παρουσία τους στο χώρο, δήλωσε πως «με τα μέτρα που συζητήθηκαν, βλέπουμε ότι θα δοθούν κάποια ωφελήματα στις κοινότητες της περιοχής για να γίνει η δράση από κοινού» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν άριστα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Γιαλιάς, Μάνος Γρηγορίου, είπε πως είναι σύμφωνος με τις αναφορές του Υπουργού τόσο για τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες όσο και για προστασία των χελωνών.

Άννα Μισιαούλη