Νέοι χωρίς μέλλον ίσον κοινωνία χωρίς ελπίδα

Του

Δημήτρη Στρατή

 

 

Μια έρευνα που αφορά την αποστασιοποίηση των νέων από την πολιτική πρέπει να διαβαστεί ευρέως από όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο. Η ερευνητές του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία άγγιξαν την ουσία για ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

Η πολιτική συμπεριφορά των νέων έχει πολλές φορές απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται λύσεις που να συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες της νέας γενιάς.

Μεταξύ άλλων στην έρευνα τονίζεται ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νέους. Την ίδια ώρα οι νέοι αυτού του τόπου διαβλέπουν ένα μέλλον αβέβαιο. Αλήθεια, για ποια κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη μπορεί κανείς να μιλήσει, όταν αυτή δεν συγκινεί τους νέους; Στην πλειονότητά τους οι νέοι επιλέγουν την αδράνεια και την αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή, αν σκεφτεί κανείς ότι από τους 40.000 περίπου νέους ψηφοφόρους υπέβαλαν αίτηση για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μόνο οι 10.000. Η στάση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με ό,τι ζουν οι νέοι στην καθημερινότητα τους (μισθοί πείνας, φτώχεια, ανεργία). Αυτό όμως από μόνο του δεν αποτελεί τον μόνο λόγο. Οι Ε/κ νέοι με βάση την έρευνα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συνομήλικούς τους, δεν φαίνεται να πειραματίζονται με εναλλακτικούς τρόπους πολιτικής δράσης.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να απασχολήσουν μόνο την πολιτική αλλά όλους όσοι περιφέρονται στη δημόσια σφαίρα. Πρέπει ν’ απασχολήσουν και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Η ισοπέδωση των πάντων όπως φαίνεται έχει κάνει τους νέους να θεωρούν όλους τους πολιτικούς το ένα και το αυτό με τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Έχουμε σ’ αυτό τον τόπο πανέξυπνους ανθρώπους. Έχουμε επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα τούς χρειάζεται για να μπορέσει να πάει μπροστά. Χρειάζονται οι νέες ιδέες. Αν οι νέοι κρίνουν ότι δεν έχουν μέλλον, τότε ούτε η κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να έχει ελπίδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τέλος των ιδεολογιών που κάποιοι προτάσσουν εμφαντικά δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, έχουμε μια κοινωνία με όλο και μεγαλύτερες ταξικές διαφορές. Γι’ αυτό το λόγο ο παλιός σαθρός κόσμος που γνωρίσαμε πρέπει να φύγει… Γι’ αυτό χρειάζονται αλλαγές ριζοσπαστικές για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε μορφής εκμετάλλευση και αδικία.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.