Νέκρα στο εμπορικό κέντρο της Πάφου, ζωντανεύει μόνο τις νύχτες

Επαγγελματίες του εμπορικού κέντρου της Πάφου ζητούν διορθωτικά μέτρα από τον δήμο και πρωτοβουλίες 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Πάφου, καθώς βλέπουν πως μετά από τα δύο καταστροφικά χρόνια της πανδημίας η εμπορική κίνηση παρέμεινε και φέτος σε χαμηλά επίπεδα. Τα όποια κέρδη είχαν φέτος οι επιχειρήσεις εξανεμίστηκαν λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε και από τα συνεχιζόμενα έργα αναπλάσεων σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης. Συγκεκριμένα, το εμπορικό κέντρο επηρεάζεται από τα έργα για το σταθμό λεωφορείου στην Καραβέλα και τις αναπλάσεις στην Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Γλάδστωνος.

Εκπρόσωποι των επαγγελματιών της περιοχής ζητούν από την τοπική Αρχή επαναξιολόγηση των αποφάσεων για το εμπορικό κέντρο, ώστε να αποτραπεί, όπως υποστηρίζουν, το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μια τεράστια τραπεζαρία που θα προσελκύει κόσμο κάποιες νύχτες και την υπόλοιπη μέρα θα είναι νεκρό. Με την πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα, υποστηρίζουν, η περιοχή μετατρέπεται σε μια τραπεζαρία που προσελκύει επισκέπτες δύο με τρεις μέρες την εβδομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της Πάφου αφορά κέντρα αναψυχής και εστίασης. Διαπιστώνουν και παραδέχονται ότι το εμπορικό κέντρο παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα και έχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, όμως είναι αναγκαίο να γίνουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Η περιοχή δίχως εμπορικά καταστήματα θα είναι νεκρή στη διάρκεια της ημέρας και σταδιακά θα εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αρκετά εμπορικά καταστήματα ή άλλαξαν χρήσεις. Πάντως οι καταστηματάρχες είναι έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες, τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο.

Ενθάρρυνση επιθυμητών χρήσεων

Ευχής έργον θα ήταν να μπορούσε ο δήμος να καθορίσει τις χρήσεις όλων των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναψυχής και εστίασης, υποστηρίζουν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν, δεν υπήρξε σχέδιο περιοχής και ο δήμος δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί ένα κατάστημα. Ωστόσο, σημειώνουν, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να ευνοούνται και να ενθαρρύνονται οι επιθυμητές χρήσεις. Θεωρούν ότι η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων είναι επιθυμητή χρήση και μπορεί να συμβάλει ώστε η περιοχή να είναι ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, τονίζουν, μπορεί να γίνει με κάποια κίνητρα που θα δοθούν. Σε ό,τι αφορά τη χρήση δημοσίων χώρων για τραπεζοκαθίσματα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου υπενθυμίζουν ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για επιστροφή στα όρια που είχαν οι επαγγελματίες πριν την πανδημία και να απελευθερωθούν οι δημόσιοι χώροι που παραχωρήθηκαν λόγω των διαταγμάτων για τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.