Έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2019 και ετάφη στη γενέτειρά του ∆ερύνεια, στις 2 Μαΐου 2019, σε ηλικία 79 ετών, ο αγαπητός σε όλη την κοινότητά του Χριστάκης Γιαννή Μαύρου, ο οποίος ενώ γιόρταζε το Πάσχα µε τα παιδιά και τα εγγόνια του, απεβίωσε ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένα φτωχό παιδί από τη ∆ερύνεια, που µε πολλές δυσκολίες σπούδασε στο Λονδίνο και µε την τίµια δουλειά του πέτυχε να δηµιουργήσει δική του επιχείρηση έτοιµων ενδυµάτων στο Λονδίνο, χωρίς να χάσει ποτέ επαφή µε την κοινότητά του στην Κύπρο. Σε κάποιο στάδιο έκτισε την κατοικία του στη ∆ερύνεια, την οποία επισκεπτόταν συχνά. Αγαπούσε του ∆ερυνειώτες και βοήθησε πάρα πολλούς, που για ιατρικούς λόγους επισκέπτονταν το Λονδίνο. Στο Πανεπιστήµιο που σπούδαζε γνωρίστηκε µε µια απλή κοπέλα συµφοιτήτριά του, την Janet από την Αγγλία, και όταν δηµιούργησε τη δική του δουλειά παντρεύτηκαν εκεί και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Νικόλα. Είχαν εκεί το δικό τους σπίτι και το δικό τους µικρό εργαστήριο, στο οποίο δούλευαν αρκετοί απόδηµοι ∆ερυνειώτες.

∆εν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του και πριν λίγα χρόνια επέστρεψε µε τα παιδιά και τα εγγόνια του στην Κύπρο για µόνιµη εγκατάσταση. Από εδώ διηύθυνε τις επιχειρήσεις του στο Λονδίνο και αργότερα δηµιούργησε και µεγαλύτερο εργοστάσιο στο Μαρόκο, το οποίο επισκεπτόταν κατά διαστήµατα. Στην κοινότητά του έχαιρε µεγάλης εκτίµησης για την απλότητα και την καλοσύνη του. Πάντα πρόσχαρος και ευγενικός µε όλους.


Εδώ βοήθησε διάφορα οργανωµένα σύνολα οικονοµικά όπως: τους Συλλόγους στον αθλητισµό, τον Παιδοκοµικό Σταθµό µε διάφορα παιχνίδια, το 112ο Σύστηµα Ναυτοπροσκόπων ∆ερύνειας, τον Χριστιανικό Σύνδεσµο Γυναικών «Παναγία», την Εκκλησιαστική Επιτροπή ∆ερύνειας, χορήγησε τις εκδόσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών, καθώς και πολλές φτωχές οικογένειες. Με δικά του έξοδα ανεγέρθηκε στο ∆ηµοτικό Κοιµητήριο η εκκλησία Αγίου Φανουρίου. Βοήθησε στη δηµιουργία της ∆ηµοτικής Χορωδίας ∆ερύνειας. Με δική του πρωτοβουλία και δικά του έξοδα ιδρύθηκε η Λέσχη Συνταξιούχων ∆ερύνειας από το 2011, που στέγασε πάνω από 150 µέλη.

Όλη η κοινωνία της ∆ερύνειας τον θεωρούσε ως τον ευεργέτη της και αγαπούσε αφάνταστα τόσο τον ίδιο όσο και τα µέλη της οικογένειάς του, για την απλότητα και την ευγένειά τους. Με τον χαµό του «πάγωσε» όλη η ∆ερύνεια που έχασε ένα από τα καλύτερα παιδιά της.

Στην αγαπητή κυρία Janet, στα παιδιά και στα εγγόνια του, όπως και στα αδέλφια του, απευθύνουµε τα θερµά µας συλλυπητήρια. Ελαφρύ να είναι το χώµα της ∆ερύνειας που τον σκεπάζει.
Ο φίλος σου

Παναγιώτης Χατζηπασχάλης (Πλατής)