Νέο χτύπημα για νοικοκυριά: Αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια μετά την ακρίβεια

Η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια (2,2% έναντι 1,61% στην ευρωζώνη)

 

Νέο βαρύ χτύπημα για τα κυπριακά νοικοκυριά φέρνει η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ σε σχέση με τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, αφού αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων μεγάλου αριθμού στεγαστικών δανείων.

Η απόφαση της ΕΚΤ αφορά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και επιπλέον 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή συνολικά στο επόμενο τρίμηνο το βασικό επιτόκιο –το οποίο επηρεάζει πολλά στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο– θα αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αντίστοιχη αύξηση των δόσεων των δανείων.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο προειδοποίησε ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο».

[yarpp]

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα κυπριακά νοικοκυριά για αγορά κατοικίας βρίσκεται ήδη πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο το κόστος ανέρχεται στο 2,2%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1,61%. Σημειώνεται μάλιστα η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια, μετά την Ελλάδα (2,77%), την Ιρλανδία (2,72%) και τη Λετονία ( 2,36%).

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ταλαιπωρούνται λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού στο 9,1%.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ΕΚΤ στην απόφασή της για την αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024. Εκτιμάται επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα περιοριστεί στο 2,8% το 2022, ενώ στη συνέχεια θα περιοριστεί στο 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024.

Τέλος στα προγράμματα APP και PEPP

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης τον σταδιακό τερματισμό του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) καθώς και του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP).

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζει ότι η ωρίμανση των πράξεων στο πλαίσιο της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) δεν παρεμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής του πολιτικής.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy