Νέο φέσι λόγω κορωνοϊού: Η ΚΕΔΙΠΕΣ προανήγγειλε αυξημένες αποζημιώσεις στην Ελληνική

Φέσι 86 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικής για Συνεργατισμό

 

Οι εγγυήσεις οι οποίες παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση προς την Ελληνική για τον Συνεργατισμό έχουν οδηγήσει ήδη σε απαιτήσεις για αποζημιώσεις ύψους 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού η συμφωνία έχει διάρκεια 12 χρόνια και καλύπτει μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες ζημιές της τράπεζας λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΚΕΔΙΠΕΣ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί από την Ελληνική «έξι απαιτήσεις συνολικού ύψους 86,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020». Αναφέρεται επίσης ότι «οι απαιτήσεις για τα τρία τρίμηνα του 2020 παρουσίασαν αύξηση λόγω των αυξημένων λογιστικών προβλέψεων λόγω της πανδημίας και ανήλθαν συνολικά σε 14,1 εκατ. ευρώ, με την τελευταία απαίτηση του Γ’ τριμήνου 2020 να ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ». Ακόμη, αναφέρεται ότι λόγω της κρίσης του κορονοϊού «ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι απαιτήσεις της Ελληνικής στα πλαίσια του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή -μαζί με τη ληξιαρχική πράξη του Συνεργατισμού- διά χειρός ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Επισημαίνεται επίσης ότι η συμφωνία δεν πέρασε από νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Ακόμη, επισημαίνεται ότι πριν την ψήφιση των εγγυήσεων το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι οι απαιτήσεις θα περιοριστούν στα 31 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος της συμφωνίας, καθώς και ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 155 εκατ. ευρώ σε βάθος 12 ετών. Παρά ταύτα, από τα δύο πρώτα χρόνια οι απαιτήσεις της Ελληνικής έφτασαν ήδη στα 86,4 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα δέκα χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει προβεί στις 30 Δεκεμβρίου 2020 σε μερική πληρωμή της απαίτησης ποσού ύψους 55,6 εκατ. ευρώ έναντι των πρώτων δύο απαιτήσεων που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια του Σχεδίου συνολικού ύψους 72,9 εκατ. ευρώ». Αναφέρεται επίσης ότι «η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ και η Ελληνική βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης για επιβεβαίωση του υπόλοιπου ποσού των απαιτήσεων».


300 εκατ. ευρώ «αρνητική υπεραξία»

Σημειώνεται ότι η Ελληνική έχει καταχωρίσει ήδη στα βιβλία της 297,9 εκατ. ευρώ ως «αρνητική υπεραξία», δηλαδή κέρδος από την απόκτηση μέρους του χαρτοφυλακίου της πρώην Συνεργατική.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «με βάση το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς IFRS 3, η αρνητική υπεραξία (negative goodwill ή bargain purchase) προκύπτει συνήθως σε περιπτώσεις καταναγκαστικής πώλησης, όταν ο πωλητής τελεί υπό καθεστώς εξαναγκασμού». Αναφέρεται επίσης ότι «το ποσό των 297,9 εκατ. ευρώ αποτελεί ένδειξη της ζημιάς που υπέστη η Δημοκρατία, επειδή αναγκάστηκε να πωλήσει τη ΣΚΤ άρον – άρον».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.