Νέο και ενδιαφέρον περιβάλλον για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε. και την Κίνα

Το 2021 θα είναι καθοριστικό για τις σχέσεις των τριών οικονομιών

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η νέα κατάσταση πραγμάτων μετά και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην ηγεσία των ΗΠΑ δημιουργεί σίγουρα ένα νέο και ενδιαφέρον περιβάλλον για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τον άλλο μεγάλο παίκτη της παγκόσμιας οικονομίας, την Κίνα. Οι τρεις αυτές οικονομίες παράγουν περί το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δημιουργώντας έναν τεράστιο πόλο, ο οποίος, πέραν από τα προφανή οικονομικά συμφέροντα, έχει σίγουρα μια τεράστια πολιτική διάσταση, η οποία για να αναλυθεί απαιτεί αμέτρητες σελίδες και σίγουρα οι γραμμές αυτές δεν είναι αρκετές. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα είναι καθοριστικό για τις σχέσεις των τριών οικονομιών.

Το πρώτο θέμα, το οποίο θα αναδειχθεί σε θέματα οικονομίας, είναι αυτό της εφαρμογής των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο, από το οποίο αποχώρησαν οι ΗΠΑ μετά από απόφαση του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ. Αυτό έδωσε την ευκαιρία και στην Κίνα να «ξεγλιστρήσει» από τη συμφωνία. Παράλληλα, η ΕΕ έχει μείνει δεσμευμένη στις «πράσινες πολιτικές» δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους. Το πώς θα εξελιχθεί το πολιτικό αυτό θέμα θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την παγκόσμια οικονομία και σίγουρα οι σχέσεις των τριών μερών θα καθοριστούν από την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών. Για τον Μπάιντεν δεν θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αφού ήταν ένας από τους λόγους της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ επί Τραμπ.

Το εμπορικό κομμάτι αποτελεί ακόμα έναν τεράστιο γρίφο μεταξύ των τριών μερών, αφού όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο η οποία εξίσωση είναι προς όφελος της Κίνας. Μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ υπάρχει μια τεράστια υπεροχή της Κίνας, η οποία μεταφράζεται σε €164 δις κατά το 2019. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, το οποίο ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, η ΕΕ είναι η κερδισμένη στην εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, αφού το 2019 είχε εμπορικό πλεόνασμα το οποίο ανέρχεται στα $184.3 δις, με αύξηση πέραν του 5% από το 2018. Τέλος, όσον αφορά την Κίνα και τις ΗΠΑ, η Κίνα βγαίνει και πάλι κερδισμένη, αφού το 2019 είχε εμπορικό πλεόνασμα $345 δις, με αύξηση 17,6% από το 2018. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν θα έχει μπροστά του μια τεράστια καυτή πατάτα για να διαχειριστεί. Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι και το μεγαλύτερό του πρόβλημα, αφού θα αντιμετωπίσει τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό και σίγουρα ο μήνας του μέλιτος στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα είναι ιδιαίτερα μακρύς.

Όσον αφορά το «πολεμικό ανακοινωθέν» είναι κάτι το οποίο δυστυχώς αναμένεται να αλλάξει άρδην, αφού η οπισθοχώρηση στην οποία προέβηκε ο Τραμπ δεν άρεσε στο αμερικάνικο κατεστημένο και θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν μέσα από το ΝΑΤΟ για να επιβάλουν τις στρατιωτικές του πολεμικές, τόσο στην περιοχή μας όσο και αλλού. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής της Κίνας έχει τα τελευταία χρόνια ανασυνταχθεί δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει τις ΗΠΑ και την Ένωση. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα σήμερα έχει δύο σύνορα, το ένα είναι το φυσικό σύνορο του εδάφους και το άλλο είναι ένα τεχνητό σύνορο που δημιουργείται από τα υπερπόντια συμφέροντά της, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου η Κίνα μπορεί να προστατεύσει τα εμπορικά της συμφέροντα.

Τα θέματα μεταξύ των τριών μερών είναι τεράστια και μέσα σε αυτό το περιβάλλον δημιουργούνται τεράστιες λυκοφιλίες, οι οποίες ανάλογα με την εξέλιξη θα καθορίσουν τα εμπορικά δεδομένα. Το πιο «φυσιολογικό» είναι να δούμε ένα διαμοιρασμό των συμφερόντων, αφού από τη μια θα έχουμε την ΕΕ και τις ΗΠΑ και από την άλλη την Κίνα μαζί με τη Ρωσία. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε δει στην περίπτωση της Αρμενίας. Σίγουρα η Κύπρος αποτελεί μέρος της όλης εξίσωσης, κάτι το οποίο απαιτεί πλήρη προσήλωση στους στρατηγικούς μας στόχους.

 

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.