Νέο lockdown ανακοίνωσε η Ρωσία για την Μόσχα

Οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν νέο lockdown, καθώς η Ρωσία καταγράφει τους υψηλότερους ημερήσιους απολογισμούς κρουσμάτων και θανάτων από την αρχή της πανδημίας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΚαταστήματα και σχολεία θα κλείσουν στη ρωσική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Η Ρωσία κατέγραψε 36.339 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 1.036 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό τραγικό απολογισμό στους 227.389 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.

Την Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν- σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού- ανακοίνωσε μία εβδομάδα αργίας, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα και να παραταθεί μετά τις 7 Νοεμβρίου σε περιοχές όπου η κατάσταση είναι πιο απειλητική, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σήμερα, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για την πρωτεύουσα. Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι διασκέδασης θα κλείσουν από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπεται να παρέχουν μόνο υπηρεσίες takeaway, ενώ τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί επίσης θα κλείσουν το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η είσοδος στα μουσεία, τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει. Μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 7 Νοεμβρίου.

«Το χειρότερο σενάριο»

Ήδη, αυτή την εβδομάδα, ο δήμαρχος της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για σύντομους περιπάτους και άλλες μορφές άσκησης σε υπαίθριους χώρους. Επίσης, έδωσε εντολή στις επιχειρήσεις να απασχολούν τουλάχιστον το ένα τρίτο των υπαλλήλων τους με τηλεργασία, από τις 25 Οκτωβρίου και για τρεις μήνες.

«Η κατάσταση στη Μόσχα εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο», έγραψε ο Σομπιάνιν στο log του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων στη Ρωσία αυξάνεται εδώ και εβδομάδες, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 για πρώτη φορά το σαββατοκύριακο, λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, της χαλάρωσης των πολιτών σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας αλλά και της απροθυμίας της κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς. Περίπου 45 εκατομμύρια Ρώσοι- σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού- έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Πούτιν έκανε ισχυρή σύσταση στους Ρώσους να εμβολιαστούν. «Γιατί να περιμένετε την ασθένεια και τις βαριές συνέπειές της;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι είναι σαστισμένος με τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο, ακόμη και ανάμεσα σε στενούς φίλους του, που του είπαν ότι θα εμβολιαστούν έπειτα από εκείνον, αλλά το καθυστερούν.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Έχουμε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό εμβόλιο. Μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο για νόσηση, βαριές επιπλοκές και θάνατο», τόνισε ο Πούτιν.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, τον Αύγουστο του 2020 και έχει μεγάλο απόθεμα. Όμως, οι πολίτες είναι διστακτικοί και κάποιοι κατηγορούν για αυτό τα «μπερδεμένα» μηνύματα των αρχών. Ενώ εκθείαζαν το Sputnik V και τα άλλα τρία εγχώρια εμβόλια, τα κρατικά ΜΜΕ συχνά επέκριναν τα δυτικά σκευάσματα, ένα μήνυμα που πολλοί θεωρούν ότι τροφοδοτεί τις αμφιβολίες για τα εμβόλια γενικότερα.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη αποκλείσει ένα εθνικό lockdown, όπως εκείνο στην αρχή της πανδημίας που επέφερε βαρύ πλήγμα στην οικονομία και έριξε τη δημοτικότητα του Πούτιν. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση επέτρεψε στις τοπικές αρχές να αποφασίσουν τα μέτρα που θα εφαρμόσουν.

Πολλές από τις 85 περιφέρειες της Ρωσίας ήδη έχουν περιορίσει την προσέλευση σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και έκαναν υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εστιατόρια και θέατρα μεταξύ άλλων. Επίσης, σε κάποιες περιοχές ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους και άτομα άνω των 60 ετών.

Όμως, μέχρι τώρα, η Μόσχα είχε αποφύγει να επιβάλει περιορισμούς. Τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι γέμιζαν με κόσμο, πλήθη διασκέδαζαν σε κλαμπ και μπαρ, ενώ οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς αγνοούσαν την οδηγία για τη χρήση μάσκας, παρότι οι ΜΕΘ γέμιζαν γρήγορα.

Εν μέρει οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας απέφευγαν έως τώρα τα πιο αυστηρά μέτρα επειδή το σύστημα υγείας της Μόσχας είχε περισσότερους πόρους σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Όμως, ο Σομπιάνιν τόνισε πως οι νέοι περιορισμοί πλέον είναι αναπόφευκτοι, εν μέσω της αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.