Νέο mea culpa από το ΔΝΤ

Λανθασμένη χαρακτήρισε την επιλογή του ΔΝΤ να μην επιμείνει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους από το 2010 η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης, Σούζαν Σάντλερ, προσθέτοντας το όνομά της στον σχετικό κατάλογο με τις παραδοχές για λαθος χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Σάντλερ αναφέρει ότι, προκειμένου να υιοθετήσει το ελληνικό μνημόνιο το οποίο δεν ήταν συμβατό τους κανόνες του, το ταμείο δέχτηκε αρκετές πολιτικές πιέσεις. Εκφράζει μάλιστα αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σήμερα, επισημαίνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της λήξης του δεν βοηθάει πολύ.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλαιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», επισημαίνει η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier».

Η Σάντλερ προειδοποιεί ότι ουδείς θα πρέπει να φυλάγεται διαρκώς, καθώς, όπως σημειώνει, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αναστραφεί απότομα.

Επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ ότι υπέκυψε το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

Τράπεζες και φορολογούμενοι

«Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι;», διερωτάται σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Σούζαν Σάντλερ, συμπληρώνοντας πως γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση. Αντίθετα, η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ έχει, όπως λέει, ακόμη έως σήμερα αμφιβολίες για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.

Και μπορεί, όπως προσθέτει, οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων, ωστόσο, η κ. Σάντλερ πιστεύει ότι αυτό δεν βοηθάει και πολύ, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.