Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊου στην Ινδία-Η κατάσταση παγκοσμίως

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού κατέγραψε η Ινδία, ξεπερνώντας τα 386.000 και σχεδόν 3.500 θάνατοι, ενώ οι θάνατοι στην Κολομβία ανήλθαν πέραν των 500 για πρώτη φορά, σε 24 ώρες, με τους νεκρούς στην Βραζιλία να ξεπερνούν τους 400.000 από την έναρξη της πανδημίας, την στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα κρούσματα της “ινδικής παραλλαγής” του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία.

Από την άλλη, η Πορτογαλία σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την άρση των περιορισμών, ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της με την Ισπανία, την 1η Μαΐου.

Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 24.329 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.381.597, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, υπέκυψαν ακόμη 306 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 82.850 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Γαλλία
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας διέγνωσαν τα πρώτα κρούσματα του B.1.617, του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία -όπου εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό αυτόν τον μήνα -, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ένα πρώτο κρούσμα, μια γυναίκα που ζει στη νοτιοδυτική Γαλλία και ταξίδεψε στην Ινδία, επιβεβαιώθηκε χθες, σύμφωνα με το υπουργείο. Άλλα δύο πρόσωπα, που επίσης ταξίδεψαν πρόσφατα στην Ινδία, διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από την επιλεγόμενη ινδική παραλλαγή του SARS-CoV-2 στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Κούβα
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 18 ασθενών με την COVID-19, αριθμού άνευ προηγουμένου, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.149 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 632 νεκρούς επί συνόλου 105.661 μολύνσεων. “Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι είμαστε αναγκασμένοι να προστατευόμαστε ολοένα περισσότερο για να αποτρέπουμε τις μολύνσεις”, τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η Αβάνα – 16 από τους 18 θανάτους, 758 κρούσματα σε 24 ώρες – παραμένει το επίκεντρο της κρίσης στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, που έχει φθάσει τα 432,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, είναι ο υψηλότερος σε όλη την Κούβα.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβάλει οι αρχές. Πάντως ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση δύο υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Τα υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων.

Κολομβία
Στην Κολομβία διαπιστώθηκαν χθες Πέμπτη οι θάνατοι 505 ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με άλλα λόγια καταγράφηκε ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην επικράτεια της χώρας, που είναι το τρέχον διάστημα αντιμέτωπη με 3ο κύμα μολύνσεων.

Το όριο των 400 θανάτων ξεπεράστηκε για πρώτη φορά τη 19η Απριλίου στη χώρα όπου ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 6η Μαρτίου. Και πλέον, την τελευταία εβδομάδα, τα τραγικά ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο. Ως εδώ, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 73.230 ανθρώπους στην Κολομβία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.841.934 κρούσματα του SARS-CoV-2 (+17.308 σε 24 ώρες) στο κράτος των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία των κυριότερων αστικών κέντρων, όπως η πρωτεύουσα Μπογοτά, που έχει κηρυχθεί σε συναγερμό, παραμένουν υπό μεγάλη πίεση.

Οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η νέα έξαρση των μολύνσεων οφείλεται στις συγκεντρώσεις του Πάσχα των καθολικών (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου), έχουν επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και lockdowns κάθε Σαββατοκύριακο. Το 2ο κύμα είχε εκδηλωθεί μετά τις γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι διαδίδονται οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία και τη Βραζιλία. Η κυβέρνηση είχε επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για πάνω από πέντε μήνες πέρυσι, από την 25η Μαρτίου μέχρι την 31η Αυγούστου. Όμως εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, άρχισε σταδιακά να χαλαρώνει και να αίρει τα μέτρα.

Σε απόλυτα μεγέθη, η Κολομβία συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής: κατατάσσεται 3η ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, και επίσης 3η και ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Κατ` αναλογία προς τον πληθυσμό της, κατατάσσεται 5η στην περιφέρεια ως προς τους θανάτους και 6η ως προς τα κρούσματα. Η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία άρχισε στο κράτος των κνδεων μέσα Φεβρουαρίου, προχωρά με πολύ αργό ρυθμό μέχρι εδώ: έχουν χορηγηθεί περίπου 4,7 εκατ. δόσεις εμβολίων, ενώ μόλις 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ινδία
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 386.452 κρούσματα του SARS-CoV-2 – νέο παγκόσμιο ρεκόρ -, ενώ ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που υπέκυψαν αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 3.498, μειώθηκε ελαφρά από το εθνικό ρεκόρ της προηγουμένης (3.645 θάνατοι) αλλά παρέμεινε σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο.

Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει βυθίσει τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας σε υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ινδία έχει πλέον φθάσει τους 208.330 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τα 18,7 εκατομμύρια. Χειρότερα, αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα πιο βαρύς.

Έφθασαν στη χώρα οι πρώτες ποσότητες της αμερικανικής ιατρικής βοήθειας
————————–
Εξάλλου, οι πρώτες ποσότητες της αμερικανικής ιατρικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στην Ινδία, χώρα που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με καταστροφική έξαρση κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας της Covid-19.

Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, την ινδική πρωτεύουσα η οποία έχει βυθιστεί σε άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση.

Η Ινδία καταγράφει τον Απρίλιο αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων, με πάνω από 370.000 κρούσματα και 3.600 θανάτους την ημέρα. Ευρείας κλίμακας διεθνής επιχείρηση αρωγής έχει ξεκινήσει από πολλές χώρες που υποσχέθηκαν τη βοήθειά τους.

Η αμερικανική αποστολή ακολουθεί τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσουν την Ινδία, δήλωσε χθες ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι οι ειδικές πτήσεις, με τις οποίες θα μεταφερθεί επίσης εξοπλισμός και υλικό που προσφέρουν επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Τυνησία
Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.902 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 307.215.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 78 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνει τους 10.641 νεκρούς. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αυξήθηκε στους 2.788, εκ των οποίων 519 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τυνησία την 13η Μαρτίου έχουν λάβει δόσεις εμβολίων 358.746 άνθρωποι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.

Λίβανος
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.336 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 525.577.

Οι θάνατοι άλλων 25 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 7.249 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην αραβική χώρα που παραλύει οικονομικοπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου ο δείκτης θετικότητας των τεστ PCR (σ.σ. αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης ή μοριακών τεστ) ανέρχεται στο 11%.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού στον Λίβανο αναμένεται να επιταχυνθεί τον μεθεπόμενο μήνα. Οι αρχές αναμένουν να παραλάβουν τον Ιούνιο ποσότητες δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca.

Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.990 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 529 ασθενείς με την COVID-19. Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 216.447 νεκρούς επί συνόλου 2.340.934 μολύνσεων.

Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο -πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας- είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Βραζιλία
Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 400.000 θανάτων ασθενών με την COVID-19, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.001 άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των θυμάτων να φθάσει τους 401.186 νεκρούς μέχρι εδώ.

Το ίδιο διάστημα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σχεδόν 70.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 – επακριβώς 69.389 -, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά τους 14,5 εκατ., πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σε απόλυτα μεγέθη η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Πορτογαλία
Η Πορτογαλία θα ανοίξει ξανά τα χερσαία σύνορά της με την Ισπανία το Σάββατο και θα εισέλθει την ίδια ημέρα, 48 ώρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, στην τέταρτη και τελευταία φάση του σχεδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τα μέσα Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

“Την 1η Μαΐου θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του ανοίγματος, ιδίως με το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων με την Ισπανία”, δήλωσε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.