Νέο Παττίχειο, νέες προσδοκίες

• Η πλήρης αναβάθμιση του θεάτρου ανοίγει νέους ορίζοντες πολιτιστικής ανάτασης

Οσο σημαντική είναι η κτιριολογική κατάσταση ενός θεάτρου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διοικητική του διαχείριση.

Με αυτή την επίγνωση το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού στοχεύει τώρα στην υιοθέτηση της καλύτερης δυνατής μορφής διαχείρισης του ανακαινισμένου Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια κατασκευαστικών εργασιών, παραλήφθηκε προσωρινά από το Δήμο Λεμεσού, πριν μερικές μέρες.

Εξάλλου πρόκειται πλέον για το πιο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο θέατρο της Κύπρου και ανάλογη πρέπει να είναι και η σωστή λειτουργία του. Μια σωστή λειτουργία όμως, που να βασίζεται στους στόχους και προσδοκίες του δήμου Λεμεσού, όπως λέει και ο δήμαρχος Αντρέας Χρίστου, προϋποθέτει μια σωστή διαχείριση του έργου.

PATTIXEIO3

Φυσική προέκταση του πυρήνα

Το σίγουρο είναι ότι η συνολική κτιριολογική αναβάθμιση, που έτυχε το θέατρο, δημιουργεί πλέον μια νέα υποδομή την οποία χρειαζόταν η πόλη της Λεμεσού και όχι μόνο. Εδώ πλέον θα μπορούν να παρουσιάζονται καλλιτεχνικές παραστάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, αφού πλέον μιλάμε για μεγαλύτερη σκηνή, που καλύπτεται από όλες τις σύγχρονες υποδομές και απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

Οι χώροι πλέον προσφέρουν την άνετη εξυπηρέτηση, όχι μόνο των παραστάσεων και των ιδίων των καλλιτεχνών, αλλά και των επισκεπτών. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι το θέατρο βρίσκεται σε τέτοιο γεωγραφικό σημείο, στον «Πεντάδρομο», όπου γύρω του περιστρέφεται ο πολιτιστικός, ιστορικός και κοινωνικός ιστός της πόλης.

Σε αυτόν τον άξονα είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν και όλες οι πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηρίοτητες των Λεμεσιανών, με τα παλιά χειμερινά και καλοκαιρινά σινεμά, του «Αλάμπρα», του «Ρίο», του «Ριάλτο», του «Γιορδαμλή», του «Αριέλ», καθώς και με τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία της οδού Γλάδστωνος.

Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε πως το νέο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, που ήρθε να «δέσει» με την ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της πόλης, την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου), τον εμπορικό άξονα της Ανεξαρτησίας, τον κόμβο του Πενταδρόμου και το ευρύτερο αναβαθμισμένο κέντρο.

Αλλωστε τόσο η ανάπλαση του κέντρου, όσο και η ανάπλαση του θεάτρου ήταν έργα που εντάχθηκαν στο ίδιο σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, στη βάση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και με ειδικό στόχο την ανάδειξη πολιτιστικών πόρων και δημιουργία πολιτιστικών και κοινωνικών υποδομών, της προγραμματικής περιόδου 2007 -2013.

Στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης

Ενας άλλος παράγοντας, που δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι η ίδρυση και λειτουργία στο κέντρο της Λεμεσού, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον πυρήνα της πόλης.

Οπως και πολλές άλλες δημοτικές υποδομές στο κέντρο της πόλης έχουν τεθεί στην υπηρεσία του ΤΕΠΑΚ για την εξυπηρέτηση ακαδημαϊκών, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών αναγκών των φοιτητών, έτσι και το νέο Παττίχειο δημοτικό θέατρο θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών.

Σ’ αυτό βοηθά ιδιαίτερα το γεγονός ότι το νέο θέατρο βρίσκεται πολύ κοντά στον πυρήνα των σημαντικότερων κτιρίων του πανεπιστημίου και κύρια πολύ κοντά στις φοιτητικές υποδομές της Πλατείας Ηρώων, όπου περιστρέφονται και αρκετοί άλλοι πολιτιστικοί χώροι και δραστηριότητες. Ακόμα και στο μέλλον αυτή η σημασία θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού σε επίσης κοντινό σημείο και δυτικά του θεάτρου θα αναπτυχθεί ο δεύτερος πόλος του Πανεπιστημίου, όπου οι ανάγκες του θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Πλήρης κτιριολογική αναβάθμιση

PATTIXIO

Πρόκειται για την πρώτη σε τόσο μεγάλη κλίμακα αναβάθμιση του θεάτρου, που γίνεται από το 1949 που πρωτολειτούργησε ως ιδιωτική αίθουσα σινεμά. Από το 1986 άρχισε να λειτουργεί ως δημοτικό θέατρο, αφού ο ιδιοκτήτης του και πρώην δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Παττίχης, το δώρησε στην πόλη.

Σε ό,τι αφορά το νέο κτίριο του θεάτρου, αυτό ήταν αποτέλεσμα δύο φάσεων κατασκευαστικών έργων. Η πρώτη φάση που ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2011, περιλάμβανε τη δημιουργία νέας σκηνής, καμαρίνια, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, εξοπλισμό της σκηνής, νέα και σύγχρονη ηλεκτρολογική και μηχανολογική εγκατάσταση, πτυσσόμενη εξέδρα για πολυμελή ορχήστρα και ανελκυστήρα στο χώρο της σκηνής.

Η δεύτερη φάση του έργου κάλυψε ολόκληρο το κτίριο με την ανακατασκευή μεταλλικής στέγης, οροφής και ψευδοτάβανων, την επένδυση και τον ακουστικό σχεδιασμό του εσωτερικού του κτιρίου, την αντικατάσταση των δαπέδων και καθισμάτων, τη δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων και διαλέξεων στο δεύτερο όροφο, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Πρωτοποριακό θεωρείται το νέο σύστημα κλιματισμού, αφού κάθε μία από τις 730 θέσεις θεατών θα έχει πλέον το δικό της… προσωπικό κλιματισμό και θέρμανση, με ένα ενιαίο υποδαπέδιο σύστημα.

Η χωρητικότητα του θεάτρου επίσης αναβαθμίστηκε στις 730 θέσεις και το συνολικό κόστος των έργων ανήλθε στα 9 περίπου εκατομμύρια ευρώ με τη συγχρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 90%. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, όπως μας είπε και ο δήμαρχος Λεμεσού, και ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες, ένα τέτοιο εγχείρημα θα παρέμενε μόνο ως… όνειρο!

Αναζητείται μορφή διαχείρισης

PATTIXIO2

Αυτό που προέχει τώρα για το Δήμο Λεμεσού είναι ο τρόπος διαχείρισης του έργου, ώστε το νέο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο να λειτουργήσει σε μια νέα βάση και να ανταποκριθεί στις πάμπολλες ανάγκες της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Α. Χρίστου ποια θα είναι τελικά αυτή η μορφή διαχείρισης. «Θα είναι το αποτέλεσμα των προβληματισμών και των απόψεών μας», τονίζει, «αλλά και των εισηγήσεων που λαμβάνουμε από παράγοντες και ανθρώπους του χώρου.

Ηδη το θέμα συζητήθηκε στη διαχειριστική επιτροπή του δήμου, η οποία εξουσιοδότησε το δήμαρχο και τη δημοτική γραμματέα όπως υποβάλουν σχετική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο. Θα διαβουλευθούμε με ανθρώπους που έχουν εμπειρία», όπως μας είπε ο δήμαρχος, «θα δούμε την πρακτική που ακολουθούν άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί, θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και θα υποβάλουμε σχετικό σημείωμα προς το δημοτικό συμβούλιο.

Οι επιλογές που έχουμε», όπως μας αποκάλυψε, «στρέφονται προς τρεις κατευθύνσεις: α) να συνεχίσουμε με τη μορφή που λειτουργούσαμε προηγουμένως, δηλαδή με δημοτικούς υπαλλήλους β) με τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού ή εταιρείας με αυτονομία και γ) με τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών για ενδιαφερόμενους διαχειριστές.

Αυτό πάντως που φαίνεται να προκρίνεται είναι η ενδιάμεση επιλογή της δημιουργίας από το δήμο ενός νέου οργανισμού ή εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Κάτι ανάλογο δηλαδή που λειτουργεί με επιτυχία στην περίπτωση του θεάτρου “Ριάλτο”, όπου ο ιδιοκτήτης, που είναι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, διορίζει το Δ.Σ. το οποίο αυτόνομα πλέον διαχειρίζεται το θέατρο».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες ανάγκες για χώρους στάθμευσης για τους επισκέπτες του θεάτρου, ο Α. Χρίστου μάς ανέφερε ότι είναι κι αυτό στους προβληματισμούς του δήμου. Παρόλο που στην περιοχή, όπως μας είπε, έχουν δημιουργηθεί μερικοί οργανωμένοι, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, σίγουρα δεν θα είναι αρκετοί για τη δυναμικότητα του θεάτρου, οπότε ο δήμος βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναζήτησης και άλλων τεμαχίων στην περίμετρο, για τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης είτε ιδιωτικών, είτε δημοτικών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy