Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα: Επαύλεις εντός της Ζώνης Προστασίας στον Κόλπο των Κοραλλίων!

Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πέγεια

Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Πέγειας, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχει τελειωμό, καθώς νέες οικοδομικές εργασίες έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του Φεβρουαρίου, για ανέγερση επαύλεων, εντός της Ζώνης Προστασίας στον Κόλπο των Κοραλλίων, στην Πάφο.

Η ανοικοδόμηση των επαύλεων παραβιάζει την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παρακτίων περιοχών της Μεσογείου. Στην Απόφαση, η ΕΕ καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψιν την ευπαθή φύση των παράκτιων ζωνών έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι η διαδικασία και οι σχετικές μελέτες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις παράκτιες ζώνες συνεκτιμούν τη συγκεκριμένη ευαισθησία του περιβάλλοντος και τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων τμημάτων των παράκτιων ζωνών. «Τα ζητήματα αναπτύξεων στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου αποτελούν τα τελευταία χρόνια τεράστιο πρόβλημα, αφού δυστυχώς είμαστε μάρτυρες πολλών παραβιάσεων», ανέφερε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου.

Η κα Νικολάου τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και δη των παράκτιων ζωνών της Κύπρου θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για όλους, αφού είναι χωρίς αμφιβολία το κυριότερο πλεονέκτημα της Κύπρου και κάτι που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και όχι μερίδα που μπορεί να έχει πρόσβαση στις αναπτύξεις πολυτελείας.

«Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και ορίζει τουλάχιστον 100 μέτρα ελεύθερης παραλίας από οποιαδήποτε δόμηση. Αντί αυτού βλέπουμε να ξεφυτρώνουν αναπτύξεις πάνω στο κύμα», σημείωσε.

Παρατήρησε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, είχε υποχρέωση να κυρώσει το 7ο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων ζωνών, πράγμα το οποίο δεν έχουμε κάνει.

«Ως εκ τούτου δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα ως προς τους λόγους καθυστέρησης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είτε δυσκολεύονται, είτε τα συμφέροντα είναι τόσα πολλά που δεν τους αφήνουν. Να υπενθυμίσουμε ξανά ότι το Yπουργείο Εσωτερικών είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σε σχέση με το άρθρο 8 του Πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή, εκτός υπό κάποιες προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Νικολάου.

Μιλώντας στη «Χ» η δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων, Λίντα Λεμπλάνκ, διαπίστωσε ότι πέραν των περιβαλλοντικών παραβιάσεων που συντελούνται στον Κόλπο των Κοραλλίων, οι πιθανοί κάτοικοι των επαύλεων θέτουν εαυτό σε άμεσο κίνδυνο, καθώς υπάρχει σοβαρή διάβρωση και είναι εξαιρετικά ευάλωτη η περιοχή σε μία μεγαλύτερη διάβρωση από τη θάλασσα και τη βροχή. Η κα Λεμπλάνκ έφερε ως παράδειγμα ένα γειτνιάζον κτίριο που οικοδομήθηκε πριν 10 χρόνια, το οποίο έχει επιβαρύνει το περιβάλλον και έχει συμβάλει στην εδαφική υποβάθμιση αυτής της ευαίσθητης παραθαλάσσιας περιοχής.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy