Νέο πλαίσιο πρόσβασης για κλάδους ΤΕΙ δημιουργεί το Υπ. ΠαιδείαςΗ κατάργηση των ΤΕΙ στην Ελλάδα φέρνει και πρόβλημα σε Κύπριους

Σε ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές Β’ και Γ’ τάξεων Τεχνικών Σχολών, λόγω της απόφασης της Ελλάδας για μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Το όλο θέμα απασχόλησε εκ νέου χθες την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, οπόταν και αναμένονταν απαντήσεις μετά που ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς το ανέδειξε καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Το ζήτημα προκύπτει μετά την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, γεγονός που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ανάμεσα σε αρμόδιες Αρχές, αφού για παράδειγμα οι Κύπριοι φοιτητές που είναι στρατιώτες και έχουν κρατήσει τη θέση που εξασφάλισαν σε κάποιο ΤΕΙ είναι άγνωστο με ποιο καθεστώς θα φοιτήσουν εκεί.

Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το πλήγμα για τους απόφοιτους Τεχνικών Σχολών που διεκδικούν μια θέση σε Ανώτατα Ιδρύματα. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να παραδέχεται ότι δημιουργείται πρόβλημα και γι’ αυτό προχωρά σε ειδικές ρυθμίσεις των Πλαισίων Πρόσβασης για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν.

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να δημιουργηθεί ακόμη ένα πλαίσιο πρόσβασης το οποίο και αφορά κλάδους όπως είναι αγροτική, διαιτολογία, διατροφολογία, δασολογία, βιβλιοθηκονομία κ.ά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άντρος Καυκαλιάς το γεγονός ότι το Υπουργείο προχωρεί σε αλλαγές είναι παραδοχή ότι υπάρχει ζήτημα. Επεσήμανε ακόμη ότι οι νέες ρυθμίσεις επιλύουν μερικώς το πρόβλημα. Από πλευράς Υπουργείου σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής θα ενημερώσει λεπτομερώς τους ενδιαφερόμενους μαθητές για τις πιο πάνω ρυθμίσεις, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ελένη Κωνσταντίνου