Τον τέταρτο πλειστηριασμό κύριας κατοικίας μέσα σε δύο συνεχόμενες μέρες εμπόδισε χθες το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις στη Λάρνακα. Στο γνωστό πλέον υποστατικό στην οδό Ζακύνθου, που έχει μετατραπεί στη βάση των αρπακτικών, μέλη του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις στάθηκαν και πάλι μπροστά από την πόρτα και απέτρεψαν την είσοδο πλειοδοτών για πρώτη κατοικία με αποτέλεσμα η εκποίηση να ανασταλεί.

Το Κίνημα εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεχίσει αυτή τη δράση εμποδίζοντας τη βάρβαρη ασυδοσία των τραπεζών και το ξεσπίτωμα οικογενειών, το οποίο θα συνεχίζεται εάν η Βουλή δεν τροποποιήσει άμεσα τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε με τις ψήφους των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και παραχωρεί όλη τη δύναμη στις τράπεζες. Μόλις 24 ώρες προηγουμένως, το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις είχε αποτρέψει το ξεσπίτωμα τριών οικογενειών μέσα σε μια μόλις μέρα σταματώντας με ανθρώπινη ασπίδα τους πλειστηριασμούς τριών πρώτων κατοικιών.

Στη μια μάλιστα περίπτωση βρέθηκαν ένα βήμα από το δρόμο μάνα και κόρη. Μιλώντας στη «Χ», η ιδιοκτήτρια του ενός διαμερίσματος το οποίο προωθήθηκε για εκποίηση μαζί με το διπλανό διαμέρισμα της κόρης της, ανέφερε ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να βρει συναινετική λύση με την τράπεζα η οποία όμως, ήταν ανένδοτη.

Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Σωτήρος, αποτελείται από πέντε διαμερίσματα τα οποία βγήκαν συνολικά σε πλειστηριασμό. Όπως είπε στην εφημερίδα μας η δανειολήπτρια, η τελευταία της πρόταση προς την τράπεζα ήταν να παραχωρήσει τα τρία διαμερίσματα και να κρατήσει τις δύο πρώτες κατοικίες, ωστόσο η τράπεζα αντιπρότεινε τρία διαμερίσματα συν 200 χιλιάδες ευρώ με δανεισμό, κάτι που ήταν αδύνατο, όπως είπε.

Βουλή: Προς αναβολή οι αλλαγές στο νόμο των εκποιήσεων

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν δύο προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Η πρώτη αφορά το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αναστολή της εκποίησης στην περίπτωση που δεν τηρήθηκε ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις και η δεύτερη αφορά την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την εφαρμογή του Εστία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα υποβληθεί αίτημα (είτε από τον ΔΗΣΥ είτε ενδεχομένως από τον πρόεδρο της Βουλής) για αναβολή της συζήτησης για τον Σεπτέμβριο.

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Το Κίνημα Προστασίας και Δικαιωμάτων Δανειοληπτών διοργανώνει εξάλλου σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με το Κίνημα, ο χειρισμός των κόκκινων δανείων είναι λανθασμένος και η ουσία του προβλήματος έχει αποφευχθεί παντελώς, δίνοντας ταυτόχρονα «άλλοθι στους πραγματικούς αίτιους της οικονομικής καταστροφής (τράπεζες) για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο».

Τ. Περδίος, Κ. Ζαχαρίου, Άννα Μισιαούλη