
Νέο πλήγμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επιφέρει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση στα βασικά δανειστικά επιτόκια για άλλες 25 μονάδες βάσης.
Αυτή είναι η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε 14 μήνες, φθάνοντας στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να επέλθει σύντομα μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Ταυτόχρονα επανέλαβε την έκκληση της προς κυβερνήσεις να τερματίσουν τις παροχές που συγκρατούν την κατανάλωση σε μια προσπάθεια όπως υποστηρίζει να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Μετά τη νέα αύξηση που επιβλήθηκε τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%.
Άριστος Δαμιανού: Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση να αφήσουν την επικοινωνιακή διαχείριση και να κάνουν κοινωνική πολιτική
Είναι η δέκατη φορά που η Φρανκφούρτη και η Ευρώπη συμπεριφέρονται κυνικά σε βάρος των πολιτών, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Πρόσθεσε ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, που δεν είναι αποδεδειγμένα πετυχημένη, δεν τεκμηριώνεται πουθενά ότι στραγγαλίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνοντας την αγοραστική δύναμη θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Αντίθετα, είπε, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να οδηγούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην παραγωγή και κυρίως στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Καταγράφεται, πρόσθεσε, ο κος Δαμιανού ο κυνισμός των Ευρωπαίων και το ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης στα επιτόκια. Ωστόσο, τόνισε, υπάρχουν πολιτικές σε εθνικό επίπεδο που μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά, και είναι εδώ που ελέγχεται η παρούσα κυβέρνηση, όπως ελεγχόταν και η προηγούμενη. Μπορεί, είπε, να γίνει κοινωνική πολιτική όχι κατά ανάγκη για ένα μικρό αριθμό κατηγοριών που εμπίπτουν στο ΕΕΕ αλλά και ευρύτερα για πολίτες της μεσαίας τάξης.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση να αφήσουν την επικοινωνιακή διαχείριση και να κάνουν κοινωνική πολιτική, υπογράμμισε ο κος Δαμιανού.
Παύλος Ιωάννου: Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά και την επιχειρηματική δραστηριότητα
Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει κατά 4,5 % τις συμβάσεις των δανειστικών επιτοκίων και ο μέσος όρος ξεπερνά το 5,5 %, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο τέως χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου.
Πρόσθεσε πως εάν μάλιστα το δάνειο είναι ΜΕΔ τότε προστίθεται και ακόμα 2,2 % σε τόκους υπερημερίας.
Η αύξηση των επιτοκίων, υπέδειξε ο κος Ιωάννου, επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο σκοπός της, είπε, είναι να μειώσει την ενεργό ζήτηση για να μειωθούν οι τιμές και να υπάρξει ελεγχόμενη ζήτηση. Ο κος Ιωάννου έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία είπε αγγίζει ήδη μηδενική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή είπε πως εξαρτάται από τη φύση του πληθωρισμού εάν η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων θα τον μειώσει. Αυτή η πολιτική, τόνισε, συνεπάγεται κοινωνικό κόστος για το οποίο πρέπει να υπάρχει κοινωνική διαχείριση, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική επάρκεια, ώστε να διασφαλιστεί το επίπεδο κοινωνικής ευημερίας των πολιτών.
Ο κος Ιωάννου διερωτήθηκε αυτή η μονοτονική ταύτιση με επίπεδο στόχου μείωσης του πληθωρισμού στο 2%, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση αυτώ ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη που στερείται πιθανότατα ίσως και θεωρητικής βάσης.
