Ξεκίνησε η ανάπλαση του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος, που άλλοτε στέγαζε φτωχές οικογένειες της πόλης, για να μετατραπεί σε χώρους προώθησης της κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αποτελούν ένα από τα πολλά κοινωνικά έργα που κληροδότησαν οι αριστεροί δήμαρχοι Πλουτής Σέρβας και Κώστας Παρτασίδης, αφού για πολλές δεκαετίες στέγασαν εκατοντάδες εργατικές οικογένειες και γενικότερα την φτωχολογιά της Λεμεσού. Όταν πριν μερικά χρόνια η φθορά του χρόνου οδήγησε στην εγκατάλειψη και ερήμωσή τους, ο Δήμος Λεμεσού, με επικεφαλής τον Ανδρέα Χρίστου, εκτιμώντας την ιστορική σημασία τους για την πόλη προχώρησε στην εκπόνηση σχεδίων συντήρησης και αξιοποίησής τους για κοινωνικούς και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Η οικονομική κρίση που μεσολάβησε πάγωσε την εφαρμογή αυτών των σχεδίων, όπως και την προώθηση πολλών άλλων έργων, τα οποία βλέπουμε σήμερα να έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησής τους.

Σ’ αυτά τα έργα περιλαμβάνεται και το κτιριακό συγκρότημα των Δημοτικών ή καλύτερα Εργατικών Κατοικιών, όπως τις γνωρίζουν οι παλαιότεροι Λεμεσιανοί, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς επί της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στην περιοχή Αγίου Ιωάννη. Περνώντας κανείς από την περιοχή, το μάτι του αβίαστα πέφτει στις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για την αποκατάσταση αυτών των ιστορικών κτιρίων, ώστε να μετατραπούν στους χώρους που προβλέπουν τα σχέδια και να δοθούν για χρήση στον κόσμο της Λεμεσού.

Το έργο, με κόστος 4 εκ. περίπου ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, ώστε να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα των υπόλοιπων οδικών και άλλων έργων, που επίσης εκτελούνται στην γύρω περιοχή. Εντάσσεται, δε, σε σειρά νέων έργων συνολικού ύψους €22 εκ. τα οποία εγκρίθηκαν και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα».

Καθοριστική θεωρείται η ανάπλαση των Δημοτικών Κατοικιών στην επιδιωκόμενη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων, αφού στο συνολικό εμβαδόν των 1.800 τ.μ. που καλύπτουν, μαζί με την παρακείμενη πλατεία, θα στεγαστούν υπηρεσίες κοινωνικής και πολιτιστικής υποδομής.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι σε κάθε ένα από τα τρία διώροφα κτίρια υπήρχαν τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα σε κάθε όροφο, με συνολικό εμβαδόν 500 τ.μ. περίπου. Με βάση τα σχέδια που εκπονήθηκαν και εφαρμόζονται, η ανάπλαση δεν θα επηρεάσει την εξωτερική αρχιτεκτονική εικόνα των πετρόκτιστων Δημοτικών Κατοικιών, αφού το κέλυφος θα διατηρηθεί αναλλοίωτο μορφολογικά. Με βάση τους σχεδιασμούς, εκτός από δύο διαμερίσματα, τα οποία θα αποκατασταθούν και θα διατηρηθούν, δεν θα παραμείνει με τη σημερινή της μορφή και διαρρύθμιση καμία άλλη κατασκευή κι αυτό ως αποτέλεσμα των αναγκών των χώρων που απαιτούν μεγαλύτερο εμβαδόν για να εξυπηρετούν τις νέες χρήσεις.

Οι χώροι θα ενοποιηθούν σε ύψος, αφού στη σημερινή τους μορφή είναι πολύ μικροί για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Θα κατασκευαστεί επίσης περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, που θα εμπλουτίζει το χώρο και θα διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός τριώροφου κτιρίου (με απλή σύγχρονη μορφή) στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Δημοτικών Κατοικιών, έτσι ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η εικόνα των βασικών κτιρίων από τον κεντρικό δρόμο. Το κτίριο αυτό χωροθετείται σε κάποια απόσταση από το βασικό σύμπλεγμα των Δημοτικών Κατοικιών, με τις οποίες θα υπάρχει σύνδεση μόνο στο επίπεδο του ισογείου.

 

Υπηρεσίες για τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών

Με βάση τα σχέδια που εκπονήθηκαν, τα άλλοτε σπιτάκια των εργατικών οικογενειών της Λεμεσού θα διατηρήσουν τη χαρακτηριστική εξωτερική τους εικόνα, μόνο που στη νέα τους μορφή και διαρρύθμιση, τα τρία συνεχόμενα κτίρια θα παρουσιάζουν εσωτερικά μια ενότητα χώρων που θα εξυπηρετούν πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, με αποδέκτες κυρίως τους νέους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Το πρώτο κτίριο θα λειτουργήσει ως Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπου θα στεγάζονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις περιπτώσεις με βία στην οικογένεια, ναρκωτικά, αλκοολισμό, καθώς και λειτουργία τηλεφώνου SOS. Το Κέντρο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γραφεία κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών και άλλων εκδηλώσεων.

Το δεύτερο κτίριο θα μετατραπεί σε Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων μετά το σχολείο. Ειδικότερα, θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της υγιούς απασχόλησης παιδιών και εφήβων (12-18 χρόνων) στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού. Θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να λειτουργήσει απογευματινό σχολείο Τέχνης και Μουσικής, το οποίο να επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση ταλαντούχων παιδιών.

Οι νέοι χώροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αίθουσα μουσικής, τέχνης (ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας), χώρο γυμναστικής και χορού για 25 άτομα, χώρους ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολών, ατομικής μελέτης και ενασχόλησης ατόμων με επιτραπέζια παιχνίδια. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθούν επίσης οι δραστηριότητες οι οποίες εξυπηρετούνται τώρα από το πρόγραμμα του Δήμου «Ελεύθερα Χέρια», οι οποίες μπορεί να επεκταθούν.

Στο τρίτο κτιριακό συγκρότημα θα δημιουργηθεί Κέντρο Νεότητας, δίνοντας στους νέους της περιοχής την ευκαιρία να ψυχαγωγούνται κατά τρόπο υγιή και δημιουργικό με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού και παράλληλα θα λειτουργεί και Κέντρο Ενημέρωσης για τις ανάγκες της αγοράς σε εργασία. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Γραφείο Εργασίας και στο Κέντρο θα υπάρχει ενιαίο αρχείο κενών θέσεων εργασίας, όπου θα μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι χώροι αυτοί αφορούν άτομα 18-36 χρόνων και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργαστήρια τέχνης και αίθουσες εκμάθησης επαγγελμάτων της καθημερινότητας (κομμωτική, ραπτική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική κ.λπ.).