Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους για το φράγμα στα Πάναγρα

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την διαχείριση των εγκαταστάσεων που θα γίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο στα πλαίσια του σχεδίου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, υπέγραψαν στην Άγκυρα ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών, Βαχίτ Κιρίστσι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου που προσθέτει ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα έργα που εκπονούνται από το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας όσον αφορά στη γεωργική άρδευση και ύδρευση καθώς και τη χρήση του πόσιμου νερού.

Ογούζ και Κιρίστσι συμφώνησαν στο θέμα της ανάπτυξης ενεργειών σε θέματα δασών και τον καθορισμό νέου σχεδίου δράσης.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο κ. Ογούζ πρότεινε όπως εντός του 2023, αναμορφώσουν τις τρείς λίμνες που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσαορίας, προκειμένου να αυξήσουν τη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την παροχή στήριξης από την Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης της ξηρασίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην παροχή τροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας είπε ότι για την Τουρκία αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ το θέμα της πολιτικής ισότητας των Τούρκων της Κύπρου», προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στο ψευδοκράτος σε κάθε διαπραγματευτική διαδικασία και να αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια τους, όπως ανέφερε.

Υποστηρίζοντας ότι μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και δυσκολία ενόσω συνεχίζουν να συνεργάζονται με πνεύμα αλληλεγγύης, συνέχισε λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τον αγώνα που διεξάγουμε από κοινού με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των ομοεθνών μας στην τδβκ και την αναγνώριση τους στη διεθνή σκηνή».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.