Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Ινδία, απαλλαγμένη από την πανδημία η Αυστραλία

Για πρώτη φορά ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στην Ινδία ξεπέρασε τις 260.000, ενώ τα στοιχεία δείχνουν αύξηση περιστατικών κορωνοϊού και σε άλλες χώρες τη στιγμή, ωστόσο, που σε μια θετική εξέλιξη η Αυστραλία, όπως δηλώνει ο Πρωθυπουργός της, είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από την πανδημία.

Για πρώτη φορά, η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασε το όριο των 260.000. Συνολικά 261.500 νέα κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 14.788.109, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 1.501 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 177.150. Τα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 1.801.316, ενώ 12.809.643 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν εξέλθει από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει επιβάλει νέα μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση, ενώ ξεκίνησε πανεθνική εμβολιαστική εκστρατεία τον Ιανουάριο και έως τώρα πάνω από 122 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις μονάδες για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ενώ πάνω από 266 εκατ. τεστ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, μια από τις εστίες της πανδημίας, χθες καταγράφηκαν 24.375 νέα κρούσματα και 167 θάνατοι. Εως τώρα, 11.960 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη, ανέφεραν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης, στο Νέο Δελχί έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19.185 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.142.262, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, 67 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 79.914 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.199 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 78 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έφθασε ως εδώ τους 9.717 νεκρούς επί συνόλου 283.976 μολύνσεων. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκε σε 2.333, εκ των οποίων 462 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά τα επίσημα στοιχεία.

Εν μέσω της έξαρσης των μολύνσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα από τη 18η ως την 30ή Απριλίου, ανάμεσά τους την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 19:00 ως τις 05:00, πέραν της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των προσώπων από τις 22:00 ως τις 05:00 που εφαρμοζόταν ήδη. Παράλληλα, η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ακόμη, αποφασίστηκε να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων πλην των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων και να επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 142 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 836.882. Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 16 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.331 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε – οριακά – από τους 201 στους 202 από το σύνολο των 334 που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 2.587. Ο δείκτης αναπαραγωγής (R0) του ιού μειώθηκε από το 0,72 στο 0,69.

Πάνω από 5,34 εκατ. άνθρωποι, το 57,2% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα την 20ή Δεκεμβρίου 2020. Από σήμερα, η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 4.157 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 535 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τους 212.228 νεκρούς επί συνόλου 2.304.096 μολύνσεων.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο – πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας – είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στη χώρα, τα οποία έφεραν στο φως το ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 – ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός θυμάτων από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο πέρυσι, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.026 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με βάση τους αριθμούς του υπουργείου, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 512 νεκρούς επί συνόλου 92.474 μολύνσεων.

Η Αυστραλία δεν βιάζεται να ανοίξει και πάλι τα διεθνή της σύνορα και να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής στη χώρα που είναι σχεδόν “απαλλαγμένος” από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της σε όλους τους ξένους υπηκόους και μη μόνιμους κατοίκους τον Μάρτιο το 2020 και επιτρέπει μόνο περιορισμένο αριθμό διεθνών αφίξεων τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε πολίτες της που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Το κλείσιμο των συνόρων, μαζί με τα μικρής διάρκειας lockdowns, την γρήγορη ιχνηλάτηση των επαφών και την υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας προς τα υγειονομικά μέτρα, έχουν καταστήσει την Αυστραλία μια από τις πλέον πετυχημένες χώρες στην ανακοπή της πανδημίας, περιορίζοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό του κορονοϊού σε κάτω από 29.500 κρούσματα και 910 θανάτους.
Εδώ και κάποιους μήνες, με την εξαίρεση ορισμένων σύντομης διάρκειας έκτακτων lockdowns, οι Αυστραλοί έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω για φαγητό, να συγκεντρώνονται σχεδόν χωρίς περιορισμούς και να μην φορούν μάσκες στις περισσότερες περιστάσεις. Αντάλλαξαν τα ταξίδια στο εξωτερικό με εσωτερικές εξορμήσεις: τα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν μεγάλη ετήσια αύξηση στις ενδοπολιτειακές μετακινήσεις τους πρώτους μήνες του 2021. Από τη Δευτέρα εξάλλου, οι Αυστραλοί και οι γείτονές τους Νεοζηλανδοί θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς την υποχρέωση να υποβάλουν αίτηση εξαίρεσης ή να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει μόνο 2.239 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 26 θανάτους που οφείλονταν στον νέο κορωνοϊό.

Ο Μόρισον είπε σήμερα ότι οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό “για απαραίτητους λόγους” και να επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους ύστερα από κατ’ οίκον καραντίνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτή η πιθανότητα είναι ακόμη σε “φάση σχεδιασμού”. Η Αυστραλία πρόσφατα εγκατέλειψε τον στόχο να εμβολιάσει σχεδόν το σύνολο των 26 εκατ. κατοίκων της έως τα τέλη του 2021, μετά τη σύσταση ότι οι πολίτες ηλικίας κάτω των 50 ετών είναι καλό να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer αντί με αυτό της AstraZeneca.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 9.119 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 80 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 59.164 νεκρούς επί συνόλου 2.677.747 μολύνσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 274.775, ενώ τέσσερις από τις 24 περιφέρειες της χώρας καταγράφουν πάνω από 1.000 μολύνσεις ημερησίως. Οσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, από την 29η Δεκεμβρίου έχουν λάβει μία δόση εμβολίου 6.272.383 άνθρωποι, εκ των οποίων 794.878 έχουν λάβει και τη δεύτερη. Στην πρωτεύουσα Μπουένος Αιρες – επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης – έγιναν χθες νέες διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που μιλά για την ανάγκη η χώρα να “κερδίσει χρόνο”. Ανεμίζοντας σημαίες της Αργεντινής και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κεντροαριστερού περονιστή προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων για δεκαπέντε ημέρες από τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα και την ομώνυμη επαρχία Μπουένος Αιρες, όπου ζουν 15 από τα 45 εκατομμύρια κατοίκους της λατινοαμερικάνικης χώρας
Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.193 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 358.157 στο κράτος των Ανδεων. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 103 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα έφθασε επίσημα τους 12.677 νεκρούς ως εδώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι σχεδόν 5.000 θάνατοι θεωρείται πως “πιθανόν” οφείλονταν στην πανδημία, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας, που έχει επίκεντρο την επαρχία Πιτσίντσα, όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Κίτο.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 7.696 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 132 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, καθώς η χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 25.055 νεκρούς επί συνόλου 1.117.348 μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 45.965. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν πλέον φθάσει τους 3.308, εκ των οποίων 2.855 είναι διασωληνωμένοι σε ολόκληρη τη χώρα δεν απομένουν πλέον διαθέσιμες παρά 193 κλίνες σε ΜΕΘ.

Η Χιλή πλήττεται από το νέο κύμα παρότι βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο ως προς την ανοσοποίηση των πολιτών της, με πάνω από το 50% του πληθυσμού-στόχου (7,5 εκατ. ανθρώπους) να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου του.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 67.636 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 2.929 ασθενών με την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 371.678 νεκρούς επί συνόλου 13,9 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.