Νέο ρουσφέτι από τον Υπ. Εσωτερικών για τ/κ κατοικία στην Αλέκτορα

Υπήρχε ενδιαφέρον για μόνιμη κατοικία, αλλά δόθηκε «κατά χάριν» για χρήση ως εξοχικό

 

Μια νέα καταγγελία για παραχώρηση τουρκοκυπριακής κατοικίας με τη γνωστή διαδικασία του ρουσφετιού έγινε χθες από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο. Αυτή τη φορά πρόκειται για κατοικία στο χωριό Αλέκτορα της επαρχίας Λεμεσού, με τον υπουργό να αγνοεί το ενδιαφέρον για χρήση ως πρώτη κατοικία και να την δίνει «κατά χάριν» για χρήση ως εξοχικό.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ότι όπως πληροφορήθηκε και το έχει διασταυρώσει, στο χωριό Αλέκτορα της Λεμεσού ο Ε/κ χρήστης τ/κ κατοικίας απεβίωσε τον περασμένο Μάιο. Αφού δεν είχε παιδιά και εγγόνια για να την διεκδικήσουν, πολλοί κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, αποτάθηκαν από τότε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών και ζητούσαν να τους αποδοθεί. Η Υπηρεσία από την πλευρά της -σύμφωνα με το νόμο- τους ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί και ακολούθως να υποβάλουν αίτηση για να εξεταστεί από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή. Ωστόσο ο Ν. Κέττηρος επεσήμανε ότι, όπως έχει πληροφορηθεί, η κατοικία παραχωρήθηκε «κατά χάριν» ως εξοχικό από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο βουλευτής διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν ζευγάρια που πληρούν τα κριτήρια και ζητούν τ/κ κατοικίες για πρώτη κατοικία να μην τους δίνονται, αλλά αυτές οι κατοικίες να παραχωρούνται ως εξοχικά με το μέσο».

Υπέδειξε επίσης ότι η όλη διαχείριση των τ/κ περιουσιών δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική «όταν αυτή η νοοτροπία ξεκινά από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών».

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του παραδέχτηκε πως τα αδιάθετα οικόπεδα στους προσφυγικούς οικισμούς δεν είναι πλέον 700, διότι κάποια τα δίνει για να βοηθηθούν οικογένειες, ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν κριτήρια.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο είναι συνυφασμένο με την κακοδιαχείριση, αποτελεί η έλλειψη μετρήσιμων κριτηρίων για την απόδοση τ/κ περιουσιών, κριτήρια τα οποία η κυβέρνηση εξαγγέλλει εδώ και 10 χρόνια. Μάλιστα, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον υπουργό, τα κριτήρια θα είχαν κατατεθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής. Η χθεσινή συνεδρία ήταν η τελευταία για το 2022, αλλά δεν έχουν κατατεθεί.

Κληρονομικότητα πριν το 2006

Εν τω μεταξύ, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ και υπερψήφιση από την Ολομέλεια, αίρεται μια αδικία χρόνων για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με αυτό που ίσχυε, για όσους πέθαναν πριν τον Απρίλιο του 2006 δεν ίσχυε ο νόμος για την κληρονομική διαδοχή της κατοικίας τους που βρισκόταν στους κυβερνητικούς οικισμούς και τις αυτοστεγάσεις. Έτσι παρέμειναν αρκετά σπίτια κενά. Πλέον η κληρονομικότητα θα ισχύει και για τις περιπτώσεις αυτές, αλλά μόνο για τις αυτοστεγάσεις. Για τους κυβερνητικούς οικισμούς δεν περιλήφθηκε το ανάλογο, διότι τα σπίτια ανακτήθηκαν και δόθηκαν αλλού.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.