Νέο «σαφάρι» εξαγγελιών της κυβέρνησης στην ύπαιθρο – Ζήτημα για το πόσες θα υλοποιηθούν

Ο ΥΠΕΣ εξήγγειλε πρόσκληση για αναπλάσεις δημοσίων χώρων, πλατείες, δρόμους κοινοτήτων κ.α.

 

Σε νέο «σαφάρι» εξαγγελιών επιδίδεται η κυβέρνηση, ωστόσο το ζήτημα είναι πόσες από αυτές και ποιες θα υλοποιηθούν, αφού οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών έχουν μπουχτίσει από προεκλογικά «θα».

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κοινοτικού κτιρίου και μουσείου του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Στυλιανού Λένα, στην κοινότητα Χανδριών, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε ότι «περί τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 προγραμματίζεται η προκήρυξη του πρώτου τμήματος του έργου (δρόμος Φτερικούδι – Άλωνας), με τη δαπάνη να εκτιμάται γύρω στα €6 εκ. περίπου, ενώ η επόμενη φάση Χανδριά – Πολύστυπος, η οποία προϋπολογίζεται γύρω στα €6,7 εκ., θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου τμήματος», σημείωσε.

Επιπλέον, είπε ότι η Πνευμονολογική και Φυματιολογική Κλινική και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Κυπερούντας, συνολικού κόστους πέραν των €6,8 εκ., τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός λίγων μηνών, θα συμβάλουν στην παροχή ποιοτικότερων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στους κατοίκους των Χανδριών αλλά και των άλλων χωριών της γύρω περιοχής.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στην Κυπερούντα, προϋπολογισμού €1 εκ. και είπε ότι άρχισαν ήδη διαδικασίες για απαλλοτρίωση, ενώ σε ό,τι αφορά στην επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας, με πρόσθετη δαπάνη €2,4 εκ., έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για έναρξη των εργασιών.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πέραν από τους εθνικούς, όσους ευρωπαϊκούς πόρους διατίθενται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρό μας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι μέσω της αρμόδιας Μονάδας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η κυβέρνηση θα προκηρύξει τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), πρόσκληση για το Μέτρο 7. Ένα σχέδιο που επιδοτεί βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές.

Η πρόσκληση αυτή, όπως είπε, θα αφορά δράσεις, όπως αναπλάσεις δημοσίων χώρων, πλατείες, πυρήνες, δρόμους κοινοτήτων, πάρκα, γραμμικά πάρκα και δημιουργία υποδομών για λαϊκές αγορές. Ο διαθέσιμος επιλέξιμος προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα €7,3 εκ., ενώ στην υλοποίηση των έργων θα περιλαμβάνεται  επιπλέον και το ποσό της τοπικής συνεισφοράς.

Το σχέδιο στοχεύει στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου, δηλαδή όλες τις Τοπικές Αρχές (Δήμους και Κοινότητες) που δεν συμπεριλαμβάνονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), άρα και τα Χανδριά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ιδίου σχεδίου της περιόδου 2014-2020 έχει ήδη υλοποιηθεί αριθμός έργων στην περιοχή Πιτσιλιάς, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 53% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.