Νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στον πρώην Συνεργατισμό

Πλάνο με Altamira για «πλήρη αποπληρωμή» της κρατικής βοήθειας ύψους 3,5 δισ. ευρώ

 

Νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου προανήγγειλε χθες η ΚΕΔΙΠΕΣ, μέσα από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2020.

Όπως αναφέρεται, οι άμεσοι στόχοι τους οποίους έθεσε η ΚΕΔΙΠΕΣ για το επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθοι: Ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης με την Altamira, αναθεώρηση του επιχειρηματικού πλάνου, εφαρμογή του σχεδίου Mortgage to Rent (Ενοίκιο αντί Υποθήκη), υλοποίηση της πώλησης του πρώτου πακέτου δανείων ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ και «σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης και ανανέωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία επί αναθεωρημένων βασικών οικονομικών όρων της συμφωνίας με την Altamira. Ανέφερε επίσης ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προηγήθηκε συμφωνία επί του επιχειρηματικού πλάνου ανακτήσεων, το οποίο στοχεύει πλέον στη σταδιακή αλλά πλήρη αποπληρωμή του ποσού της κρατικής βοήθειας προς την πρώην ΣΚΤ το 2018, ύψους 3,54 δις ευρώ.

280 εκατ. ευρώ στο κράτος εν μέσω κορονοϊού

Εν τω μεταξύ, η ΚΕΔΙΠΕΣ έδωσε 280 εκατ. ευρώ στο κράτος εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού (200 εκατ. ευρώ το 2020 και άλλα 80 εκατ. ευρώ πρόσφατα). Το συνολικό ποσό το οποίο έδωσε η ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος από την έναρξη της λειτουργίας της είναι 400 εκατ. ευρώ. Έδωσε επίσης ακίνητη περιουσία αξίας 140 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία ενεργητικού στο τέλος του 2020 διαμορφώθηκαν σε 7,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν μετρητά 113 εκατ. ευρώ, ακίνητη περιουσία 635 εκατ. ευρώ και δάνεια 6,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι οι εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ανήλθαν σε 581 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.