Νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών με τρύπες και ερωτήματα

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Έντονο το ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς που γίνονται για το θέμα αυτό

 

Μια σειρά από ερωτήματα έθεσε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι αυτό βρίσκεται στον αέρα. Αυτό οφείλεται κυρίως, σημειώνει ο Χρ. Χριστοφίδης, στο γεγονός ότι υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για το ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες συνεχόμενης εργασίας πρέπει να μετατραπούν σε εργαζομένους αορίστου χρόνου και η αντικατάστασή τους μέσα από το νέο σύστημα διορισμού θα είναι ουσιαστικά παράνομη. «Έχουμε προειδοποιήσει γι’ αυτό το δεδομένο πολλές φορές. Δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν ως μόνο στόχο την εντυπωσιοθηρία λίγο πριν τις εκλογές».

Το θέμα αυτό κρίνεται ως πολύ σημαντικό αφού αφορά εκατοντάδες εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και χιλιάδες υποψηφίους. Μάλιστα, ο Χρίστος Χριστοφίδης διερωτάται πώς είναι δυνατό μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας να υποστήριζε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών δεν έχει σχέση με το νέο σύστημα διορισμών, όμως να προχώρησε σε έφεση της απόφασης. «Λαμβάνει υπόψη ο Υπουργός αντίστοιχες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων; Τι προγραμματίζει να πράξει αν η έφεση απορριφθεί; Κατανοεί ότι η καθυστέρηση στην υιοθέτηση της απόφασης του δικαστηρίου θα δημιουργήσει σοβαρά τετελεσμένα που θα είναι αδύνατο να ανατραπούν;». Σημειώνει ακόμη ότι το Υπουργείο έχει προβεί σε ενέργειες για τις εξετάσεις χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί. Γεγονός που ίσως οδηγήσει σε νέες δικαστικές περιπέτειες.

Ενα άλλο ερώτημα είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των κενών θέσεων. «Θα εξηγηθεί στους υποψηφίους ότι με δεδομένο ότι το 50% των θέσεων κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας θα διοριστούν από τον υφιστάμενο κατάλογο, οι θέσεις για όσους θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις θα είναι ένας μικρός αριθμός; Και ότι ακόμα και στο νέο κατάλογο οι εξετάσεις αποτελούν μέρος μόνο της όλης διαδικασίας;», ερωτά ακόμα ο Χρ. Χριστοφίδης. Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ επισημαίνει την ίδια ώρα πως μετά τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, η μοριοδότηση δεκαετούς εμπειρίας θα ευνοεί κυρίως υποψηφίους εκτός Κύπρου.

Ανησυχία την ίδια ώρα επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών, αφού το όλο σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει. Από τη μια οι λιγοστές θέσεις που αναμένεται να υπάρξουν και από την άλλη η ετοιμασία για μαζική κάθοδο υποψηφίων εκτός Κύπρου που πρόκειται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις με την πλειοψηφία να λέγεται ότι είναι ακριβώς εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα διεκδικήσουν έχοντας και το πλεονέκτημα της μοριοδότησης της εμπειρίας. Επίσης τίθεται και το ερώτημα ότι από τη στιγμή που υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν τη κλίμακα που τους αναλογεί και όχι μικρότερη.

Ηδη ο πρόεδρος της οργάνωσης των δασκάλων, Φίλιος Φυλακτού, ζήτησε από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας να αναβάλουν την εφαρμογή του νέου συστήματος. «Η Βουλή πρέπει να τροποποιήσει την ψηφισθείσα νομοθεσία του Ιουλίου του 2015, ώστε σε πρώτο στάδιο να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα της εφαρμογής της».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy