Παράθυρα/Ορίζοντας

Νέο σόλο περφόρμανς από την Αριάννα Οικονόμου

Η Αριάννα Οικονόμου παρουσιάζει νέα σόλο περφόρμανς με τίτλο breathing eye που αποτελείται από ένα συνδυασμό κίνησης, ηχητικού τοπίου και βίντεο. Το breathing eye πραγματεύεται  τις σχέσεις και τα όρια μεταξύ κίνησης – αίσθησης, εαυτού – άλλου, μνήμης – παρούσας στιγμής.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Ευαγόρας Βανέζης: «Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη φράση του Τζωρτζ Μπέρκλεϋ, που χρησιμοποιήθηκε από τον Σάμιουελ Μπέκετ στην αρχή της μικρού μήκους ταινίας FILM (1965), “esse est percipi” (η ύπαρξη είναι η αντίληψη), η Οικονόμου εκλαμβάνει το μοναδικό σενάριο του Μπέκετ και συγκεκριμένα τον χαρακτήρα του ‘Ο’ ως ένα άλλο σώμα, η χορογραφική προσέγγιση του οποίου γίνεται και το βασικό θέμα του έργου. Στιγμές, συνθήκες και εικόνες από το FILM μεταφράζονται σε δικές της αφηγηματικές δομές και ρυθμούς, ενώ χώρο βρίσκουν αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς και η ενσάρκωση άλλων αρχετυπικών χαρακτήρων.

Εξετάζοντας με κριτική διάθεση το ότι “στο τέλος, κάποιος κερδίζει”, η Οικονόμου μαζί με την ομάδα ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξης του έργου, που επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση της σχέσης του χορευτικού σώματος με τις αισθήσεις καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωματοποιηθούν και να αποδοθούν με μια άλλη ηχητική και εικαστική γλώσσα, στιγμές από το έργο του Μπέκετ.»

Η πρώτη παρουσίαση του έργου θα γίνει στο ‘rehearsal’ στο Καϊμακλί, με στόχο «την ανάδειξη των τοποειδικών (site-specific) στοιχείων που ανατροφοδότησαν την εξέλιξη του.» Δεύτερη σειρά παραστάσεων θα δοθεί τον Σεπτέμβρη στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, ενώ την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και ένα φιλμ σε σκηνοθεσία της Justyna Ataman.

Περφόρμανς, έρευνα, δραματουργία, κείμενα: Αριάννα Οικονόμου, επιμέλεια, έρευνα: Ευαγόρας Βανέζης, σχεδιασμός ήχου/ σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης, visuals, βοηθός σκηνοθέτη: Maud Nivet, ταινία μικρού μήκους της περφόρμανς: Justyna Ataman, σύμβουλος δραματουργίας: Πέτρος Κονναρής, σύμβουλος styling: Αννίτα Μιχαηλίδη, διεύθυνση παραγωγής: Παντελής Γεωργίου

12, 13, 23, 25, 27

και 29 Ιουνίου 2021, 20:00

Γωνία οδών Βασιλέως Παύλου και Αχιλλέως 67Β, στο  rehearsal / Καϊμακλί.

16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, 20:00

Στέγη Χορού Λευκωσίας

Image 2

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.