Νέο συνταξιοδοτικό για εργαζόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Παραπομπή της μεταρρύθμισης για τον ιδιωτικό τομέα στην επόμενη κυβέρνηση

 

Στην ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά την ίδρυση του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπάλληλους της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν, προχώρησε χθες η Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Καυκαλιά, επεσήμανε ότι η Βουλή έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές επί της πρότασης η οποία κατατέθηκε από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσον αφορά την επενδυτική πολιτική του ταμείου (με την εισαγωγή ρυθμίσεων για ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας) και τον περιορισμό υπερεξουσιών του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών. Υπέδειξε ωστόσο ότι παραμένουν κενά, τα οποία για λόγους συνταγματικότητας δεν μπορούν να καλυφθούν με τροπολογίες από τη Βουλή, όπως η μη κάλυψη των εργαζομένων οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Για το σκοπό αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την εκπόνηση σχεδίου κάλυψης των υπό αναφορά εργαζόμενων.

Παράλληλα, ο Α. Καυκαλιάς άσκησε έντονη έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με αποτέλεσμα να μένουν ξεκρέμαστοι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, η κυβέρνηση έχει παραπέμψει ήδη το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στην επόμενη κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της κατάργησης του πέναλτι 12%.

Η ίδρυση του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων αφορά τους ακόλουθους εργαζόμενους:

• Τους υπηρετούντες μόνιμους υπαλλήλους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι διορίστηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν είχαν υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση πριν από την ημερομηνία αυτή στην Κρατική Υπηρεσία ή/και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

• Τους μόνιμους υπαλλήλους που διορίζονται για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου και δεν είχαν υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση πριν από την ημερομηνία αυτή στην Κρατική Υπηρεσία ή/και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

• Τους υπηρετούντες υπαλλήλους αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία ή/και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί, καθώς και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολεγίου που απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

• Πρόσωπα τα οποία εργοδοτούνται ή πρόκειται να εργοδοτηθούν στην Κρατική Υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, των οποίων η σύμβαση απασχόλησης, κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

• Πρόσωπα τα οποία έχουν διοριστεί ή πρόκειται να διοριστούν ως ειδικοί αστυνομικοί, τα οποία κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου μονιμοποιούνται ως ειδικοί αστυνομικοί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.