Νέο σύστημα αξιολόγησης και ανέλιξης στη Δημόσια Υπηρεσία

Τα κόμματα ζητούν επιτακτικά μέτρα για τη γραφειοκρατία και τις υπόλοιπες παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες

Νέο σύστημα αξιολόγησης και ανέλιξης εισάγεται στη Δημόσια Υπηρεσία (ΔΥ) μετά τη χθεσινή ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση. Το πακέτο υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία απ’ όλα τα κόμματα πλην της ΕΔΕΚ, η οποία τάχθηκε εναντίον.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣημειώνεται πάντως ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση την προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των υπόλοιπων παθογενειών του Δημοσίου που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Επίσης το ΑΚΕΛ, διά του Χρίστου Χριστοφίδη, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου με τρόπο ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η διαφάνεια.

Αξιολόγηση των προϊστάμενων από τους υφιστάμενούς τους ανώνυμα

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που επιφέρει το νέο πακέτο αφορούν τα ακόλουθα:

• Δημιουργία νέας κατηγορίας θέσεων «διατμηματικής προαγωγής», που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της ΔΥ στην κλίμακα Α13(ii) και θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη ΔΥ σε θέση στο αμέσως κατώτερο μισθοδοτικό επίπεδο, νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά/επαγγελματικά προσόντα και σχετική πείρα (με εξαίρεση τη Βουλή, την Ελ. Υπηρεσία και το Υπ. Εξωτερικών).

• Εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της ΔΥ (προαγωγής, διατμηματικής προαγωγής, πρώτου διορισμού και προαγωγής), διασύνδεση του συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης με το σύστημα προαγωγών με καθορισμένη βαρύτητα και κατάργηση του κριτηρίου της αρχαιότητας ως του κυριότερου κριτηρίου για προαγωγή.

• Εισαγωγή πρόνοιας ώστε οι προϊστάμενοι να αξιολογούνται ανώνυμα από τους υφιστάμενούς τους. Η υπό αναφορά ρύθμιση έγινε με τροπολογία της Βουλής.

Το χρονικό

Επισημαίνεται ότι η μεταρρύθμιση του Δημοσίου πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Τα αρχικά νομοσχέδια κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά αποσύρθηκαν επειδή περιλάμβαναν αντισυνταγματικές πρόνοιες. Ακολούθησε η κατάθεση νέων νομοσχεδίων, ωστόσο μερικά αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2016 επειδή διαπιστώθηκαν σοβαρά συνταγματικά κενά και τα υπόλοιπα καταψηφίστηκαν επειδή παρουσίαζαν άλλα προβλήματα. Το πρώτο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Μάιο του 2017 και αφορούσε την κινητικότητα, ενώ ακολούθησε τον Ιούλιο 2018 η κατάργηση της προφορικής εξέτασης για υπαλλήλους με κλίμακα χαμηλότερη από την Α7, που αποτέλεσε για χρόνια πηγή για ρουσφέτια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei