Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση καρκίνου πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων δοκιμάζει το NHS

Ένα νέο τεστ αίματος για τους άνω των 50 ετών το οποίο φιλοδοξεί να ανιχνεύει την ύπαρξη περίπου 50 μορφών καρκίνου πριν καν την εκδήλωση συμπτωμάτων έχει αρχίσει να δοκιμάζει σε ασθενείς το βρετανικό σύστημα δημόσιας υγείας NHS.

Στην πρώτη μαζική δοκιμή του νέου τεστ της αμερικανικής εταιρείας Grail συμμετέχουν 140.000 εθελοντές, με κάποιες εκατοντάδες εξ αυτών να έχουν ήδη παραπεμφθεί για εξετάσεις λόγω των πρώτων αποτελεσμάτων.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα οριστικά συμπεράσματα για τον βαθμό αποτελεσματικότητας του τεστ, οι Βρετανοί ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι για την «τεράστια» δυναμική που ανοίγεται στο χώρο της έγκαιρης διάγνωσης.


Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ελπίδα είναι πως το τεστ θα μπορεί να αποτρέπει περίπου 16.000 θανάτους ετησίως στη Βρετανία, δηλαδή το 10% των θανάτων λόγω καρκίνου, που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα.

Ο καθηγητής Πίτερ Σασιένι, ένας εκ των τριών επικεφαλής ερευνητών της κλινικής δοκιμής του τεστ από το King’s College του Λονδίνου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν η νέα μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης αποδειχθεί επιτυχής, τότε μακροπρόθεσμα πέρα από το όφελος για τους ασθενείς θα προκύψει και οικονομικό όφελος για το NHS, καθώς θα μειωθεί η ανάγκη για την κοστοβόρα διαδικασία χημειοθεραπείας και για τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Αν κριθεί αποτελεσματικό, το τεστ αίματος αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως από το NHS ίσως ακόμα και από το 2024.


Ονομάζεται τεστ Galleri και λειτουργεί εντοπίζοντας ίχνη του DNA που συνδέονται με τον καρκίνο τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα.

Από τους συνολικά 167.000 ετήσιους θανάτους λόγω καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα (34.771). Ακολουθούν ως πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου ο καρκίνος του παχέος εντέρου (16.807), ο καρκίνος του προστάτη (12.039), του στήθους (11.500) και του παγκρέατος (9.557).

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.