Νέο τσουνάμι ακρίβειας και υψηλή ανεργία – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Κύπρο

Δυσοίωνες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για την Κύπρο

Νέο τσουνάμι ακρίβειας αλλά και διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα, βλέπει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία σε δύο εκθέσεις της, οι οποίες δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η πρώτη έκθεση αφορά τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και σ’ αυτήν αναφέρεται ότι στην Κύπρο ο Μάρτιος έκλεισε στο 6%. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1.1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα (1.6%), τη Μάλτα και τη Σλοβακία (και οι δύο 1.2%). Δηλαδή τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται νέο κύμα ακρίβειας.

Στη δεύτερη έκθεση σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στις 36 χιλιάδες, ενώ το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7.3% σε, σύγκριση με 7.4% τον Ιανουάριο και 6.1% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ποσοστό στην Κύπρο είναι αρκετά πιο ψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ (6%) και της ευρωζώνης (6.6%).

Στην ομάδα των νέων η ανεργία στην Κύπρο ανέρχεται στο 18.6% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2022), ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 14.5% και στην ευρωζώνη 14.4%. Δηλαδή και σ’ αυτή την κατηγορία το ποσοστό στην Κύπρο είναι πολύ πιο ψηλό.

Στους άνδρες το ποσοστό στην Κύπρο είναι 6.1% σε σύγκριση με 5.7% στην ΕΕ και 6.2% στην ευρωζώνη, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό στην Κύπρο είναι 8.7% σε σύγκριση με 6.4% στην ΕΕ και 7% στην ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, βασίζεται στην πρόβλεψη της για την πορεία των τιμών. Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου 2023. Επισημαίνεται ωστόσο ότι όλες οι προηγούμενες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την πορεία του δείκτη στην Κύπρο επαληθεύτηκαν, ιδιαίτερα όσον αφορά την τάση.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορούν τον Φεβρουάριο και ανεβάζουν τον δείκτη στο 6.7%.

Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί οριακά η τάση του πληθωρισμού, αλλά παράλληλα έχουν κλειδώσει οι αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Όσον αφορά την ανεργία με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας ανήλθε τον Φεβρουάριο στα 16.597 πρόσωπα. Παρά ταύτα φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy