Νέο τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές κατασκευαστικών υλικών και έργα που μπήκαν στον πάγο

Νέο τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές κατασκευαστικών υλικών δείχνουν στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τον Οκτώβριο ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών κατέγραψε αύξηση της τάξης του 16,99%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επίσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 1,87%.

Οι μεταβολές ανά κύρια κατηγορία προϊόντων είναι οι ακόλουθες:

• Ορυκτά: Αύξηση τον Οκτώβριο κατά 5,61% σε σχέση με πέρσι και αύξηση 3,32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

• Προϊόντα ορυκτών: Αύξηση κατά 4,31% σε σχέση με πέρσι και αύξηση 2,84% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

• Προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά: Αύξηση κατά 17,51% σε σχέση με πέρσι και αύξηση 1,53% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

• Μεταλλικά προϊόντα: Αύξηση τον Οκτώβριο κατά 32,35% σε σχέση με πέρσι και αύξηση 1,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

• Ηλεκτρομηχανολογικά είδη: Αύξηση κατά 11,68% σε σχέση με πέρσι και αύξηση 0,32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Έργα μπήκαν στον πάγο

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών στα κατασκευαστικά υλικά έχουν οδηγήσει ήδη στην αναστολή των εργασιών πολλών έργων. Επισημαίνεται επίσης ότι πολλά έργα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού έχει αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός τους. Ακόμη, επισημαίνεται ότι έργα τα οποία προγραμματίστηκαν μπήκαν στα συρτάρια, μέχρι την ομαλοποίηση των συνθηκών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.