Νέο βίντεο ξυλοδαρμού στρατιωτών στο Σταυροβούνι (βίντεο)

Κουκούλες σε στρατιώτες κουκούλες και στην...υπόθεση - Προσπάθεια συγκάλυψης με διορισμό στελέχους που υπηρετεί στο ίδιο στρατόπεδο

Σάλο έχουν προκαλέσει τα δύο βίντεο που «διέρρευσαν» από το στρατόπεδο των ΛΟΚ στο Σταυροβούνι και δείχνουν στρατιώτες να ξυλοκοπούν βίαια συναδέλφους τους, στα πλαίσια, όπως ισχυρίστηκαν, ετήσιας παράδοσης που θέλει τους νέους στρατιώτες ΛΟΚ να λαμβάνουν το βάφτισμα του πυρός από τους παλιούς.

Στο νέο βίντεο που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας, η βία συνεχίζεται σε θάλαμο της μονάδας των ΛΟΚ, με στρατιώτες να φέρουν κουκούλες στα κεφάλια και άλλους που τους περιτριγυρίζουν, να τους γρονθοκοπούν με βία ενώ ένας στρατιώτης είναι στο πάτωμα και δέχεται κλωτσιές.

Σε κάποιο σημείο, ο στρατιώτης με κουκούλας δέχεται δυνατό χτύπημα στο στομάχι μα αποτέλεσμα να αντιδράσει χτυπώντας τον «βασανιστή» του. Ο δεύτερος αιμορραγεί από τη μύτη και φωνάζει ότι έχει σπάσει ενώ ο στρατιώτης με την κουκούλα συνεχίζει να τον χτυπάει με τους πιο ήρεμους να παρεμβαίνουν για να σταματήσουν τον καυγά.

Δείτε το βίντεο 

Ξυλοδαρμός Σταυροβούνι

Κουκούλες σε στρατιώτες κουκούλες και στην…υπόθεση. Εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ουσία της έρευνας. Διαβάστε περισσότερα: https://dialogos.com.cy/neo-vinteo-xylodarmoy-stratioton-sto-stayrovoyni-vinteo/

Gepostet von Dialogos am Freitag, 22. Mai 2020

 

Πρόκειται για το τρίτο βίντεο που κυκλοφορεί από το στρατόπεδο και δείχνει παρόμοιες εικόνες ωμής βίας από κληρωτούς στρατιώτες.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα κάπου μέσα στον Απρίλιο εν μέσω πανδημίας, προκάλεσε την οργή του Υπ. Άμυνας Σάββα Αγγελίδη ο οποίος επισκέφτηκε το στρατόπεδο την Τετάρτη και ζήτησε εις βάθος έρευνα και απόδοση ευθυνών.

Κουκούλες σε στρατιώτες κουκούλες και στην…υπόθεση

Τις επόμενες μέρες της δημοσιοποίησης των βίντεο, επιχειρήθηκε με μαεστρία το κουκούλωμα της υπόθεσης από τον Υπουργό

Παρά την έκφραση μηδενικής ανοχής από τον ίδιο, η διαδικασία που ακολουθήθηκε δείχνει ότι για άλλη μια φορά επιχειρείται να πέσει η υπόθεση στα μαλακά χωρίς να καταλογισθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η άσκηση βίας, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «διέταξα εις βάθος έρευνα. Γρήγορη και ουσιαστική. Αυτές οι συμπεριφορές δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να γίνουν ανεκτές από κανέναν».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αξιωματικός που διατάχθηκε αρχικά να πραγματοποιήσει την έρευνα είναι κατώτερος από το Διοικητή και Υποδιοικητή της μονάδας και υπηρετεί στο ίδιο σώμα (καταδρομέας). Σε αυτό το σημείο εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ουσία της έρευνας, καθώς θα έπρεπε να γίνει από άτομο που βρίσκεται εκτός του χώρου, αλλά και από ανώτερο αξιωματικό.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη μονάδα υπήρχε απόλυτη έλλειψη πειθαρχίας, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ας ελπίσουμε να μην αληθεύουν οι φήμες ότι αποτελούν ακραία εθνικιστικά στοιχεία.

Διορισμός υψηλόβαθμου στελέχους 

Μετά τις αντιδράσεις και το δημοσίευμα της «Χ» για προσπάθεια κουκουλώματος, η διεξαγωγή της εις βάθος έρευνας ανατέθηκε σε στέλεχος της Ε.Φ. που φέρει βαθμό ανώτερο με αυτό του διοικητή της μονάδας, αλλά υπηρετεί στην εν λόγω μονάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, πρόκειται για τον υποδιοικητή της διοίκησης καταδρομών. Δηλαδή ένα στέλεχος το οποίο πιθανόν να είναι και αυτό αντικείμενο της έρευνας.

Το υπουργείο επέλεξε ακόμα μια φορά να μην διορίσει ανεξάρτητο ερευνών για την υπόθεση σε μια προσπάθεια το θέμα να παραμείνει στο σκοτάδι…κάτω από κουκούλα.

Το ΑΚΕΛ με χθεσινή του ανακοίνωση επαναφέρει το ζήτημα, σημειώνοντας ότι το επεισόδιο βάναυσου ξυλοδαρμού σε μονάδα της Εθνικής Φρουράς δικαιολογημένα προκαλεί αγανάκτηση στην κυπριακή κοινωνία.

Η βούληση της κυβέρνησης να πατάξει τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα δεν θα κριθεί από τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, σημειώνει το ΑΚΕΛ, αλλά με την πλήρη, έγκαιρη και αδιάβλητη διερεύνηση της υπόθεσης. Επίσης, υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει πλήρως το περιστατικό, να εντοπίσει αν ενδεχομένως υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση της μονάδας και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Εν κατακλείδι, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να υιοθετούνται προσχήματα πως πρόκειται για περιστατικό μεταξύ κληρωτών που συμμετείχαν οικειοθελώς και υπογραμμίζει ότι τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα δεν έχουν θέση στο στράτευμα μιας δημοκρατικής χώρας.

Πηγή: Διάλογος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.