Νέο βροντερό «όχι» για τις ιδιωτικοποιήσεις από τα κόμματα – Ποιες τροπολογίες εγκρίθηκαν

Νέο βροντερό «όχι» για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκόπτοντας με μεγάλη πλειοψηφία (37-18) τα σχετικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Είναι η δεύτερη φορά που τα κόμματα κόβουν τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις από τον προϋπολογισμό 2021. Η ίδια ακριβώς τροπολογία ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση επιχείρησε να τα επαναφέρει στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Εισέπραξε όμως ξανά ένα βροντερό «όχι».

Οι τροπολογίες οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής είναι οι ακόλουθες:

• Αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης (εκτός από το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, τα υπόλοιπα σταυρώθηκαν και απαιτείται η συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευσή τους).

• Σταύρωμα των κονδυλίων (2,2 εκατ. ευρώ) για αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους για τα «χρυσά» διαβατήρια (απαιτείται η συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευσή τους).

• Σταύρωμα του 50% των κονδυλίων για το Επενδυτικό Ταμείο. Η τροπολογία στοχεύει στο να στηθεί μηχανισμός ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα στηριχθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Σταύρωμα των κονδυλίων για τα ακόλουθα έργα: Δρόμος από την Αγλαντζιά στη Διεθνή Έκθεση, επέκταση Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, δρόμος από το Μακάρειο στον νέο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, διαμόρφωση μεγάλων κυκλοφοριακών κόμβων στη Λευκωσία, κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας, και διεύρυνση των λεωφόρων Αγίας Φυλάξεως, Γλάδστωνος και Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό.

• Σταύρωμα της χορηγίας στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΥΚ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων για το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η τροπολογία στοχεύει στο να στηθεί μηχανισμός ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα στηριχθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τις Συμβάσεις Παραχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας Τακτικών Επιβατικών Γραμμών.

• Εγκρίθηκαν επίσης δύο κυβερνητικές τροποποιήσεις οι οποίες αφορούν, η πρώτη τη δημιουργία 38 θέσεων Ανθυπασπιστή Γ, 23 θέσεων Αρχιλοχία, και με διπλό σταυρό 61 θέσεων Επιλοχία, και η δεύτερη την αύξηση των πιστώσεων για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών προς τους εγκλωβισμένους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.