Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στον κυρίαρχο στόχο που πρέπει να ενώνει όλους, στον αγώνα μας να απαλλαχθούμε από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο φυλάκιο ΣΤΕΚ της Εθνικής Φρουράς στη Δερύνεια, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είμαστε σε μια περιοχή που απέναντι είναι η κατεχόμενη Δερύνεια και η κατεχόμενη Αμμόχωστος. Ένα είναι το όραμα μας και σ’ αυτό θα μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι μέχρι την ώρα που θα απαλλαχτούμε από την κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα και θα ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα που θα προσφέρει τις συνθήκες για ευημερία σε όλους τους κατοίκους της, σε ολόκληρο το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

“Δεν κάνουμε μαθήματα σε κανένα, απλώς καλούμε όλους σε μια εθνική ενότητα γιατί αυτό που βγαίνει καθημερινά είναι μια αντιπαλότητα μεταξύ μας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «ως Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δείχνω ανοχή και αυτό θεωρώ πως συμβάλλει στο να ξαναχτίσουμε ένα αρραγές μέτωπο στην Κύπρο. Αν σωθεί αυτός ο τόπος θα είναι για όλο το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους» είπε και σημείωσε πως «αν με τα λάθη και τις παραλείψεις μας αυτός ο τόπος θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, το κόστος θα το πληρώσουν και οι σημερινές γενιές, ανεξάρτητα της ιδεολογικής τους προσέγγισης, αλλά θα το πληρώσουν περισσότερο οι επόμενες γενιές».

Γι’ αυτό, σημείωσε «ας επικεντρωθούμε στο κυρίαρχο που πρέπει να μας ενώνει όλους, ο αγώνας μας να απαλλαχθούμε από την κατοχή».

Προβλήματα Κύπριων παραγωγών

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των παραγωγών οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, ο κ. Νεοφύτου παραδέχθηκε πως «ο αγροτικός τομέας παρά τις προοπτικές που έχει αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Είμαστε ένα απομακρυσμένο νησί και άρα τόσο τα λιπάσματα και τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί μας τα πληρώνουν ακριβότερα απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «είμαστε ένας μικρός τόπος, δεν υπάρχει η κλίμακα για να μπορέσεις να μειώσεις τα κόστη σου και το κόστος παραγωγής και ότι χρησιμοποιείται από τον Κύπριο παραγωγό είναι πιο ακριβό από τον συνάδελφο τους σε άλλες περιοχές. Ακόμα ο Κύπριος γεωργός έχει μικρή έκταση έναντι μεγαλύτερων εκτάσεων σε μεγαλύτερες χώρες και σ αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε με τη στήριξη της Πολιτείας, είναι στη ποιότητα των κυπριακών προϊόντων».

Ανέφερε πως «η κυπριακή πατάτα που παράγεται στα Κοκκινοχώρια είναι η καλύτερη ποιοτικά πατάτα που παράγεται στην Ευρώπη. Έχουμε και πολλά άλλα προϊόντα όπως τα φρούτα μας που είναι εύγευστα όμως πρέπει να βρούμε τους τρόπους να γνωρίζει ο καταναλωτής τη διαφορά του ξένου, του εισαγόμενου από το ντόπιο, το εύγευστο και το ποιοτικό».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, αν είναι κάτι που μπορεί «η Πολιτεία να βοηθήσει, είναι πως μπορούν οι παραγόμενες ποσότητες των φθαρτών, των πατατών και των φρούτων να πηγαίνουν στο καταναλωτή, γιατί η διαφορά της τιμής που πληρώνει ο παραγωγός από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι παρά πολύ μεγάλη. Είναι αυτά τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε στο παρελθόν, κουβεντιάσαμε και σήμερα και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας».