Νέοι επαγγελματίες, Ε/κ και Τ/κ, στη μάχη της απόκτησης δεξιοτήτων για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Πεδίον λαμπρόν για τους νέους πρεσβευτές της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία που ενέπλεκε τη νεολαία στη διάσωση και την ανάδειξη των μνημείων μέσα στην κοινωνία, αλλά δεν μπόρεσε να αποδώσει αυτό που αναμενόταν είχε αναλάβει η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

«Κάποιοι πυρήνες συνέχισαν την εργασία τους, αλλά όχι στο βαθμό που προγραμματίζαμε. Δυστυχώς, την ανάπτυξη του θεσμού ανέκοψε ο κορονοϊός. Το ενδιαφέρον όμως της νεολαίας παραμένει αμείωτο» μάς εξήγησε ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, τονίζοντας πως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ανανεωθεί η πρόσκληση προς τους νέους και θα επιζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού για να καλύψει ολόκληρη την Κύπρο. «Δείγμα κι αυτό ότι η νεολαία όταν της δώσεις κάτι το χειροπιαστό, το αγκαλιάζει με ενθουσιασμό», σημείωσε.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και ο κ. Σώτος Κτωρής, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Χατζηδημητρίου στη θέση του συμπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής. Ο κ. Κτωρής είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργή εμπλοκή της νέας γενιάς και ότι στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται η Επιτροπή έχει εισαγάγει το θεσμό των «Νεαρών Πρεσβευτών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», οι οποίοι με τη χρήση, κυρίως, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν για την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας και ευαισθητοποιούν τους Κύπριους νέους για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού της κληρονομιάς της κάθε κοινότητας της Κύπρου.

«Ταυτόχρονα προγραμματίζεται, εντός της Άνοιξης, η επανέναρξη εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μνημεία/εργοτάξια όπου νέοι επαγγελματίες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, από διάφορα συναφή επιστημονικά πεδία, όπως των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των αρχαιολόγων και των συντηρητών, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορία και, κυρίως, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την αποτύπωση και τη συντήρηση των μνημείων», ανέφερε. Ο Σώτος Κτωρής είπε ακόμη ότι η Τεχνική Επιτροπή προωθεί την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον άξονα της Ψηφιακής Κληρονομιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ψηφιοποίηση όλων των μνημείων που έχουν συντηρηθεί, αλλά και η ανάπτυξη διαδικτυακών εκπαιδευτικών παιγνιδιών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη νέα γενιά των Κυπρίων, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, να γνωρίσει την πολιτιστική ποικιλομορφία της Κύπρου.

Πέρα από τα 90 μνημεία που έχουν ήδη συντηρηθεί και παραδοθεί -με τη βοήθεια της Τ.Ε. αλλά και της ΕΕ και του UNDP- υπάρχουν πολλά ακόμα μνημεία που αναμένουν να συντηρηθούν. Μόνο ο σχεδιασμός για την επόμενη διετία περιλαμβάνει εργασίες διάσωσης και συντήρησης σε περισσότερα από σαράντα μνημεία, σε ολόκληρη την Κύπρο, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Β’ Φάση του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα και οι αρχαιολογικοί χώροι στους Σόλους, στο Βουνί και στο Βρυσί στον Άγιο Επίκτητο.

Μόλις προχθές ο κ. Κτωρής ανακοίνωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο FB ότι άρχισαν οι εργασίες συντήρησης στον προμαχώνα Arsenal/Canbulat, κτίσμα του 16ου αιώνα, στα ενετικά τείχη της Αμμοχώστου. «Η επιβλητικότητα των τειχών της Αμμοχώστου είναι ενδεικτική του πλούτου και της σημασίας της πόλης στη μεσαιωνική περίοδο αφού η Αμμόχωστος, επωφελούμενη από το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, είχε καταστεί ένα σημαντικότατο λιμάνι στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνει. Τα έργα συντήρησης θα διαρκέσουν δέκα περίπου μήνες και η δαπάνη θα καλυφθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy