Νέοι κανόνες για εκτροφεία, ξενοδοχεία και καταφύγια ζώωνΟι Τοπικές Αρχές καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν υποδομές

 

Νέα κριτήρια για εκτροφεία, ξενοδοχεία, καταφύγια και υποστατικά φύλαξης σκύλων και γατών, ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής.

Τα νέα κριτήρια σχετίζονται κυρίως με τις προδιαγραφές των υποστατικών και έχουν ως στόχο την προστασία και ευημερία των ζώων. Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 49 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον. Προηγουμένως η Ολομέλεια υπερψήφισε τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι πριν την απομάκρυνση του ζώου από το υποστατικό προσωρινής φύλαξης, ο σκύλος πρέπει να είναι στειρωμένος. Η τροπολογία κατατέθηκε από τους Οικολόγους και εξασφάλισε 32 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.

Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επεσήμανε ότι οι Τοπικές Αρχές πρέπει να δημιουργήσουν υποδομές και οι μικρές κοινότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Επεσήμανε εξάλλου ότι οι δήμοι εισπράττουν τέλη για τους σκύλους και έχουν υποχρέωση να συγυρίσουν την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι πριν την ψηφοφορία απορρίφθηκε δεύτερη τροπολογία των Οικολόγων για τους χώρους φύλαξης από τις Τοπικές Αρχές, καθώς και τροπολογία του ΕΛΑΜ που εξαιρούσε από τη νομοθεσία τα καταφύγια στα οποία κρατούνται ζώα με σκοπό την παραμονή τους για μη κερδοσκοπικό σκοπό.

Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί οδηγήθηκαν ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής τον Ιούλιο, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε. Ακολούθησε νέος κύκλος συζητήσεων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία επέφερε ορισμένες τροπολογίες και έτσι οι κανονισμοί εγκρίθηκαν τελικά χθες από την Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία.