Νέοι τριγμοί στη μεταρρύθμιση της ΤΑ μετά από την κυβερνητική πρόταση για ένα δημοψήφισμα – κοροϊδία

Μεθοδεύσεις που παραγνωρίζουν πλήρως τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Του Γιάννη Κακαρή

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών οδηγείται η πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή ενός ενιαίου παγκύπριου δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, ωστόσο, φαίνεται πως δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος από την πλειοψηφία των κομμάτων, καθώς το μεγάλο ζήτημα είναι να αποφασίσουν τοπικά οι κοινωνίες για το μέλλον τους και όχι μέσω ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος που θα απαντά εάν οι πολίτες θέλουν ή όχι τοπική μεταρρύθμιση, αφού το ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντηθεί και δεν υπάρχει κανείς που να τάσσεται εναντίον της ανάγκης για γενική τοπική μεταρρύθμιση.

Η πρόταση της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία διεξήλθε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα σχετικά νομοσχέδια. Σημειώνεται ότι μόνο ο ΔΗΣΥ και ο συνασπισμός Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων τάσσονται υπέρ ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, δύο κόμματα που έχουν εναντιωθεί στην υπό διαμορφούμενη απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

 

Ελένη Μαύρου: Ακυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να έχουν λόγο και ρόλο

 

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια την πρότασή του για διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και τόνιζε ότι θα έπρεπε να «προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιληφθούν γιατί χρειάζεται η συνένωση δυνάμεων και πώς μέσα από αυτή θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και οι αναπτυξιακές προοπτικές των πόλεων μας». Υπενθύμισε ότι ο Ευρωπαϊκός Χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζει ρητά το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και τη διαδικασία τυχόν αλλαγών των εδαφικών ορίων της κάθε Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, σημείωσε η κα Μαύρου, ο Γ. Εισαγγελέας απαντά στο πώς θα διευκολυνθεί η εφαρμογή του κυβερνητικού νομοσχεδίου και όχι στο πώς θα διασφαλιστεί ο λόγος και ρόλος των πολιτών στη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Παραγνωρίζεται ακόμα και το γεγονός ότι δημοψηφίσματα προβλέπονται και στην υφιστάμενη νομοθεσία και έχουν ήδη διεξαχθεί σε αρκετές περιπτώσεις. Επεσήμανε, δε, ότι αντί η κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά την πρόταση για τοπικά δημοψηφίσματα, προσφεύγει σε μεθοδεύσεις που παραγνωρίζουν πλήρως τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακυρώνουν, με συνοπτικές διαδικασίες, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν λόγο και ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών. Επιπρόσθετα, η κα Μαύρου διερωτήθηκε για ποια μεταρρύθμιση θα τοποθετηθούν οι πολίτες, αφού δεν θα έχει ψηφιστεί κάτι. Στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ή σε αυτή που κατέληξε η Βουλή;

 

Πανίκος Λεωνίδου: Να συμμετάσχουν οι πολίτες που επηρεάζονται

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή», ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ ήταν από την αρχή υπέρ του δημοψηφίσματος και ότι το όποιο δημοψήφισμα πρέπει να γίνει πριν την ψήφιση των νόμων. Όσον αφορά το είδος και το περιεχόμενο, ανέφερε ότι το κόμμα του προκρίνει τα τοπικά δημοψηφίσματα για να τοποθετηθούν οι κοινωνίες που επηρεάζονται. Σημείωσε ότι ολόκληρη η κοινωνία και τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της μεταρρύθμισης και ότι εκεί που υπάρχουν ενστάσεις είναι στο κατά πόσον έχουν γίνει επαρκείς διαβουλεύσεις και αν συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες «με επιμέρους αλλά ουσιαστικά θέματα για εκείνους, όπως είναι οι συνενώσεις». Επίσης, επεσήμανε ότι κάποιοι δήμοι έχουν συσταθεί με τοπικά δημοψήφισμα, άρα και πάλι με δημοψήφισμα πρέπει να αλλάξουν. Ακόμα, έθεσε και το ζήτημα τελικά σε ποια πρόταση θα κληθεί ο κόσμος να τοποθετηθεί. Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, υπέδειξε πως είναι πιο δόκιμο να γίνουν μαζί με τις δημοτικές αντί με τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

 

Κωστής Ευσταθίου: «Πρόκληση στη νοημοσύνη του μέσου πολίτη»

 

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, διά του βουλευτή της Κωστή Ευσταθίου, χαρακτήρισε το ερώτημα αν θέλει ο κόσμος μεταρρύθμιση ως «καταστρατήγηση του σκοπού και πρόκληση στη νοημοσύνη του μέσου πολίτη», ενώ το παραλλήλισε με το ερώτημα αν επιθυμούμε να υπάρχει «ανομβρία ή πολυομβρία». Κάνοντας ακόμη πιο ξεκάθαρη τη θέση του κόμματός του, ανέφερε ότι επιμένει στα τοπικά δημοψηφίσματα, «γιατί με δημοψηφίσματα δημιουργήθηκαν κάποιοι δήμοι και με δημοψηφίσματα πρέπει να τροποποιηθούν».

 

Μ. Γιωργάλλας: Δεν υπάρχει χρόνος για ενημέρωση των πολιτών…

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, υπέδειξε αρχικά πως δεν υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι πολίτες μέχρι τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και ότι το κόμμα του θεωρεί πως μπορούν να γίνουν βελτιώσεις για να υπάρξει η επιθυμητή κατάληξη. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών και ότι θα ήταν καλύτερο να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα. Επίσης, ανέφερε ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί «χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων η ανάγκη να ερωτηθούν οι πολίτες, αλλά να υπάρξει μια διαδικασία που θα καταγράψει την πραγματική τους άποψη».

 

Χ. Θεοπέμπτου: «Άσκοπο και άστοχο το ερώτημα της κυβέρνησης»

 

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, υπέδειξε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών δεν τέθηκε ποτέ το ζήτημα αν θέλει κάποιος μεταρρύθμιση και ότι τέτοιο ερώτημα σε δημοψήφισμα είναι «άσκοπο και άστοχο». Το θέμα, πρόσθεσε, είναι οι συνενώσεις και κατά πόσον οι πολίτες αποδέχονται.

 

Νομικό ζήτημα… και απόσυρση των νομοσχεδίων!

 

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά από αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, «δεν γίνεται να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα των νόμων υπό την αίρεση και την κρίση ενός δημοψηφίσματος». Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί αν διαχωριστεί ο νόμος-πλαίσιο από τη νομοθετική ρύθμιση της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

 

Στο ερώτημα που τίθεται τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει η Βουλή με την πρόταση της κυβέρνησης για ένα δημοψήφισμα, η τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως και την περίπτωση να αποσυρθούν τα νομοσχέδια.

 

Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Λοΐζος Μιχαήλ, μιλώντας στη «Χαραυγή» ανέφερε ότι «ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης ασφαλώς θα μας προβληματίσει, όχι γιατί θα απορριφθεί μια κυβερνητική πρόταση, αλλά γιατί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία συζητούμε εδώ και μια δεκαετία, θα κινδυνεύσει να μην υλοποιηθεί». Υπενθύμισε αυτό που ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είχε πει, ότι αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, σεβόμενη την πλειοψηφία των κομμάτων αλλά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, προτείνει τη διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος και ευελπιστούμε ότι η Βουλή θα συναινέσει, ώστε μαζί να ολοκληρώσουμε την κοινή προσπάθεια της μεταρρύθμισης». Απαντώντας στο κατά πόσον αν δεν συναινέσει η Βουλή θα αποσύρουν τα νομοσχέδια, είπε πως «δεν έχει γίνει καμία σκέψη. Αυτή τη στιγμή για εμάς προέχει η υιοθέτηση της πρότασης της κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα το μελετήσει και θα τοποθετηθεί».

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.