Νέοι βομβαρδισμοί Τουρκίας στη βόρεια Συρία υπό κουρδικό έλεγχο – Αντιδράσεις από ΗΠΑ-Ρωσία

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία, προκαλώντας μαζική έξοδο αμάχων, ανέφεραν εκπρόσωπος κουρδικής ένοπλης παράταξης και μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το τουρκικό πυροβολικό έπληξε περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), ιδίως στην Ταλ Ταμρ και στην Αμπού Ρασίν.

Προχθές Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα αρχίσει νέα στρατιωτική επιχείρηση της χώρας του εναντίον των κούρδων μαχητών σε δύο πόλεις της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει πως η νέα στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να φθάσει σε βάθος τριάντα χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

ΗΠΑ: Όχι σε κλιμάκωση

Οι ΗΠΑ, οι οποίες συνεργάστηκαν στενά με συμμαχικές τους χώρες αλλά και την κυβέρνηση της Συρίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατέστησαν σαφές πως θα εναντιωθούν σε «οποιαδήποτε κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.
«Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των τρεχουσών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, προχθές, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, τον Γενς Στόλτενμπεργκ.


Κατανόηση από Ρωσία

Ανησυχία, αλλά και μερική κατανόηση εκφράζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, αντιπροτείνοντας ανάπτυξη του συριακού στρατού στην παραμεθόριο ζώνη μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα.

«Με ανησυχία ακούσαμε τις ανακοινώσεις σχετικά με αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «παρόμοιο βήμα, εν απουσία συμφωνίας της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (ΣΑΔ), θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, θα προκαλούσε πρόσθετη κλιμάκωση της έντασης στη χώρα αυτή».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Άγκυρα θα αποφύγει ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς περίπλοκης κατάστασης στη Συρία».

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει δια της κ. Ζαχάροβα ότι «αντιμετωπίζει με κατανόηση την ανησυχία της Τουρκίας σχετικά με τις απειλές για την εθνικής της ασφάλεια, που πηγάζουν από τις παραμεθόριες περιφέρειες της Συρίας», γι’ αυτό και εκτιμά ότι «αξιόπιστη ασφάλεια στα συρο-τουρκικά σύνορα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της εγκατάστασης στην παρακείμενη προς αυτά ζώνη, στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.