Νέος εκδρομικός χώρος στην κοινότητα Τρούλλων με με συγχρηματοδότηση από Πρεσβεία Ισραήλ

Τον νέο εκδρομικό χώρο στην κοινότητα Τρούλλων, στην επαρχία Λάρνακας, ο οποίος δημιουργήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, το Τμήμα Δασών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τρούλλων, εγκαινίασε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ. Για τον λόγο αυτό ο εκδρομικός χώρος έχει ονομαστεί “Israel Park”, ενώ το νέο δάσος που δημιουργήθηκε στην περιοχή ονομάστηκε “Jerusalem Forest”.

Στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια, ο κ. Καδής είπε ότι η πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Ισραήλ να χρηματοδοτήσει με το ποσό των €35.000 ένα τέτοιο έργο «επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά, ότι η συνεργασία των δύο κρατών δεν περιορίζεται μόνο στο πολιτικό κομμάτι, αλλά είναι πολυεπίπεδη και έχει προεκτάσεις σε όλους τους τομείς».

Απευθυνόμενος προς τον Πρέσβη του Ισραήλ και απευθύνοντας ευχαριστίες για την πρωτοβουλία της Πρεσβείας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ιδέα να ονομαστεί ο εκδρομικός χώρος “Israel Park” και το νέο δάσος “Jerusalem Forest” σε μία περιοχή που έχει υποφέρει από πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή για χρόνια, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με κοινές πολιτικές και δράσεις».

Υπενθύμισε, ακόμα ότι η τοποθεσία συνδέεται και με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνεισφορά της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που προσφέρθηκε σε Εβραίους οι οποίοι κρατούνταν στο στρατόπεδο της Ξυλοτύμπου. «Ο εκδρομικός χώρος στους Τρούλλους θα είναι ένα σύμβολο συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανέφερε, ακόμα, ότι το νέο έργο καλύπτει ένα κενό στην περιοχή, προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες ένα χώρο όπου «θα καταλήγουν για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον», ενώ ανέδειξε και την οικοκολογική του σημασία, σημειώνοντας ότι «θα δώσει στους πολίτες το μήνυμα του σεβασμού προς το δάσος, θα καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδηση και θα μεταδώσει στις νέες γενιές τη νοοτροπία για προστασία και αγάπη προς τα δάση και το φυσικό περιβάλλον».

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι η κατασκευή του εκδρομικού χώρου εμπίπτει στις «μικρές αλλά ιδιαίτερης σημασίας δράσεις, μέσω των οποίων μεταδίδονται τα κατάλληλα μηνύματα προς την κοινωνία και επιτυγχάνονται αποτελεσματικά οι στόχοι που τίθενται», όσον αφορά την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή.

«Η ακριτική Κοινότητα των Τρούλλων, όπως και όλες οι περιοχές της Κύπρου, ταλαιπωρούνται έντονα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο κ. Καδής, παραθέτοντας τα προβλήματα όπως η μειωμένη βροχόπτωση, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, που επηρεάζουν την περιοχή. Ανέφερε, δε, τις προσπάθειες του Τμήματος Δασών «για εγκατάσταση και επέκταση του πρασίνου στο νησί μας, έχουν δασωθεί με επιτυχία τα κρατικά δάση της ευρύτερης περιοχής, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου ύψιστης σημασίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.