Νέος γύρος κινδυνολογίας από Νουρή για μεταναστευτικό: Πηγή κινδύνων για την εθνική σταθερότητα

Πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα χαρακτήρισε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος ισχυρίστηκε το βράδυ της Δευτέρας πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι και πρόβλημα για την προστασία της εθνικής ταυτότητας, για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και για την εθνική σταθερότητα.

Μιλώντας στην 4η διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Παράμετροι και Μέτρα Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διοργανώθηκε  από το  Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) σε συνεργασία με την Agora Dialogue, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «το ότι βρέθηκε η Κύπρος να αντιμετωπίζει αυτά τα μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών είναι κάτι για το οποίο έχουμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης». «Θα έπρεπε προ πολλού να είχαν ηχήσει οι καμπάνες και να είχαν ληφθεί μέτρα» συμπλήρωσε.

Δραστική μείωση στον περιορισμό αιτητών πολιτικού ασύλου, ωστόσο, οι αριθμοί παραμένουν ψηλοί

Όπως είπε μπορεί να μην έχει καταφέρει το Υπουργείο του τους τελευταίους 12 μήνες να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο, σημείωσε πως παρά την πανδημία κατάφερε να έχει μια δραστική μείωση στον περιορισμό των αιτητών πολιτικού ασύλου από τις 19 χιλιάδες του 2018 στις 7 χιλιάδες μόνο το 2020.

«Το ‘μόνο’ είναι βεβαίως αστεϊσμός, γιατί με τη συσσώρευση αυτών των τεράστιων αριθμών, που έχουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να καταφέραμε να μειώσουμε κατά 11 χιλιάδες σε ένα χρόνο τις αιτήσεις ασύλου, αλλά προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα και αντιθέτως μου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει φοβέρα προβλήματα, λέγοντας ότι «υπάρχουν δύο πτυχές μετανάστευσης, εκ των οποίων η μία είναι η νόμιμη μετανάστευση και η άλλη η παράτυπη».

Είπε πως «υπάρχουν οι πρόσφυγες, υπάρχουν οι οικονομικοί μετανάστες», για να ισχυριστεί ότι «δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφθάνουν στην Κύπρο δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες».

«Επομένως εδώ θα πρέπει να καταλάβουν όλοι και αυτοί που κρίνουν και αυτοί που μας κατακρίνουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε αυτούς τους αριθμούς και δεν θέλουμε μαθήματα από τον οποιοδήποτε, για να μάθουμε τι εστί πρόσφυγας. Αυτό που θέλουμε να καταλάβουν όλοι είναι ότι η ανεξέλεγκτη αυτή μετανάστευση είναι πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτική και της κοινωνικής ζωής», τόνισε.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην νέα μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΕΣ από την 1η του χρόνου, λέγοντας ωστόσο ότι «ενώ από την 1η του χρόνου έχουμε καταφέρει να επιδώσουμε 2.800 απορριπτικές αιτήσεις ασύλου δεν έφυγε κανένας μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε από την Κύπρο».

«Αν δεν μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι την αποτελεσματική FRONTEX με ένα οργανωμένο σχέδιο για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία των απελάσεων τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινα», είπε ο κ. Νουρής.

Νέα Μεταναστευτική Πολιτική

Ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζος Μιχαήλ, προέβη σε ανάλυση της νέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι «αιτούντες και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας αθροιστικά αποτελούν σήμερα το 4% του πληθυσμού γεγονός που καταδεικνύει ότι η Κύπρος έχει αναλάβει δυσανάλογο μερίδιο της μεταναστευτικής κρίσης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ήδη μόνο για το πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου και ενώ επιδώσαμε 2.510 απορριπτικές αποφάσεις εισπράξαμε 2.239 νέες αιτήσεις», για να σημειώσει πως «σήμερα πέραν του 75% των παράτυπων ροών φτάνουν διά μέσου της Πράσινης Γραμμής κάτι που δακτυλοδείχνει την αχίλλειο πτέρνα μας».

«Η Τουρκία, όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα αποτροπής των ροών, αλλά συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό διαχειριζόμενη τη θαλάσσια δίοδο μεταξύ των νότιων ακτών της και ακτών της Κερύνειας σαν κλειστή θάλασσα μη επιτρέποντας τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης από τον FRONTEX. Την ίδια ώρα και ενώ η συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου σχεδόν εκμηδένισε τις παράνομες αφίξεις από τη γείτονα χώρα, το ίδιο δεν συμβαίνει με τη Συρία από τα παράλια της οποίας οι αφίξεις πυκνώνουν», εξήγησε.

Είπε, περαιτέρω, ότι μπροστά στην υπέρμετρη εισροή μεταναστών στην Κύπρο και τα δεδομένα που αυτή δημιουργεί, υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως η νέα πολιτική κινείται στους πυλώνες, όπως εικονικοί φοιτητές, εικονικοί γάμοι, αποτελεσματική φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, επιτάχυνση διαδικασιών και υποδομές Φιλοξενίας Μεταναστών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για υποβολή αίτησης ασύλου, είναι η εγγραφή σε κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι μέσω αυτής της διόδου την τριετία 2017 – 2019,  3.214 πρόσωπα αιτήθηκαν άσυλο και άλλοι 2.239 τέλεσαν γάμο με Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι βάσιμα χαρακτηρίζονται «εικονικοί».

Επιπλέον, είπε ότι «ο άλλος τρόπος διεκδίκησης παραμονής στη Δημοκρατία, στον οποίον παρεμβαίνουμε αποφασιστικά μέσω τριών Νόμων, που τέθηκαν σε εφαρμογή, από τον Οκτώβριο 2020 είναι η αποτροπή τέλεσης εικονικών γάμων», για να σημειώσει ότι «υπολογίζεται ότι την τριετία 2017 – 2019 τελέστηκαν σχεδόν 4.000 εικονικοί γάμοι κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένα Δημαρχεία».

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική φύλαξη της «πράσινης γραμμής», ο κ. Μιχαήλ είπε πως «η κατοχή του 38% του εδάφους της πατρίδας μας, το μεγάλο μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, η απροθυμία της Τουρκίας για κάθε είδους συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και αριθμός άλλων παραμέτρων, συνθέτουν την άλλη δίοδο εισόδου στη Δημοκρατία από την οποία σήμερα διέρχεται πέραν του 75% του συνόλου των αιτητών ασύλου», για να σημειώσει ότι «είναι γι’ αυτό που μεταξύ άλλων μέτρων έχει πρόσφατα τοποθετηθεί φράκτης σε σημεία της ‘πράσινης γραμμής’, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα των παράτυπων διελεύσεων και που ουδόλως αποτελεί σύνορο ή παράγοντα διχοτόμησης όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν».

Προσπάθεια  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιχειρησιακά

Ο Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύσης, Πέτρος Ζένιος, ανέφερε πως το 2017 είχαμε 1.685 άτυπους μετανάστες, οι οποίοι κατέφθασαν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και 976 στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σημείωσε πως το 2020 ο αριθμός ανήλθε στους 4.857 στα κατεχόμενα και στους 883 στις ελεύθερες περιοχές.

Όπως σημείωσε οι αριθμοί μεταναστών «αυξήθηκαν δραματικά» στα κατεχόμενα, ενώ πρόσθεσε πως στις ελεύθερες περιοχές έχουν ληφθεί μέτρα και γίνεται προσπάθεια  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιχειρησιακά, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

«Γίνεται», είπε, «προσπάθεια  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιχειρησιακά, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον μεγάλο αριθμό των παράτυπων μεταναστών, που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο και θα πρέπει να επαναπατρισθεί προς τις χώρες καταγωγής τους».

Ο κ. Ζένιος ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν πέτυχε να επαναπατρίσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών.

«Εξυπακούεται ότι αν προσθέσουμε τους αριθμούς αυτούς που κατέφθασαν στο νησί και βρίσκονται στην Κύπρο είτε ως αιτητές ασύλου είτε ως παράτυποι μετανάστες ο αριθμός της παρουσίας των μεταναστών ανέρχεται στο 4%», σημείωσε.

Ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα

Η Προϊστάμενη του Τομέα Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Παυλίνα Χατζηθεοδούλου – Λοϊζίδου αναφέρθηκε στην πορεία της πολιτικής για την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας στατιστικά στοιχεία για τον μαθητικό πληθυσμό με μεταναστευτική βιογραφία.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Παιδείας 2019-2022, για την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία για τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού.

Η κ. Χατζηθεοδούλου – Λοϊζίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα Λύκεια το ποσοστό των αλλοδαπών αγγίζει το 13,58%, στα Γυμνάσια το 17,96%, στα Δημοτικά το 18,92% και στα Νηπιαγωγεία το 21,53%.

Σε σχέση με το ποσοστό των μαθητών/μαθητριών, που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια στα Δημοτικά Σχολεία, η κ. Χατζηθεοδούλου είπε ότι από το 2016 μέχρι το 2021 το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί, εξηγώντας πως τη χρονιά 2016 -2017 το ποσοστό ήταν στο 13,8%, ενώ το τη χρονιά 2020 – 2021 στο 15,9%.

Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 3.700 παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης στηρίζονται στην εκμάθηση της γλώσσας, ενώ σημείωσε ότι διατίθεται χρόνος που αντιστοιχεί σε 80 περίπου εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία σε πρωινό χρόνο σε 52 σχολεία, μέσω του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε., που αντιστοιχεί περίπου σε 126  εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης.

Καταληκτικά ανέφερε πως στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και αποδοτικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την υλοποίηση του σχεδιασμού του,  υιοθετώντας παράλληλα και τις εισηγήσεις των ειδικών εμπειρογνωμόνων.

Η περίπτωση της Χλώρακας

Ο Κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπεράριθμης εγκατάστασης Σύριων στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε, έφεραν «συνθήκες γκετοποποιησης».

Μιλώντας για την περίπτωση της Χλώρακας, είπε ότι ως τοπική Αρχή είχαν προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εφαρμόζοντας μια «Διαδικασία Εξευγενισμού» εντός της Χλώρακας.

Όπως είπε «ξεκινήσαμε μια διαδικασία αναβάθμισης του αστικού χώρου, που βοηθά στην βελτίωση της εικόνας των εμπορικών δρόμων, των χρήσεων των καταστημάτων, την βελτίωση του πυρήνα της κοινότητας και της κάθε γειτονίας», συμπληρώνοντας ότι έγινε, μεταξύ άλλων, εξωραϊσμός του πυρήνα της Χλώρακας και αυτό βοήθησε επιπρόσθετα.

«Ήμασταν πιο αυστηροί με τις χρήσεις και τις παρανομίες καταστημάτων είτε ντόπιων, είτε μεταναστών. Αποφεύχθηκε με αυτό τον τρόπο η υποτίμηση της εμπορικότητας στους εμπορικούς δρόμους και στο κέντρο και αποφεύχθηκαν επιπτώσεις στον τουρισμό είτε των ξενοδοχείων, είτε των διαμερισμάτων ολιγοήμερης ενοικίασης».

Ο κ. Λιασίδης ανέφερε ακόμα ότι «με αυτές τις ενέργειες καταφέραμε να αποτρέψουμε την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γκέτο και την μετατροπή της Χλώρακας σε μια υποβαθμισμένη περιοχή», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά αφού η Χλώρακα είναι μια τουριστική περιοχή και μια φιλήσυχη αστική περιοχή».

«Χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού Εσωτερικών αποτρέψαμε χειρότερες επιπτώσεις και μακροχρόνια προβλήματα που θα επέφερε η γκετοποίηση και η δυσφήμιση της περιοχής μας. Η κατάσταση πλέον είναι ελεγχόμενη, οι παράνομες δραστηριότητες είναι σε ύφεση και η κατάσταση χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται», είπε.

Ο φράκτης στον Αστρομερίτη και στην Περιστερώνα

Ο Κοινοτάρχης Περιστερώνας, Παντελής Κακουλλή, αναφέρθηκε στον φράκτη στον Αστρομερίτη και στην Περιστερώνα και στα πρώτα αποτελέσματα.

Είπε συγκεκριμένα ότι «στους προηγούμενους μήνες στις κοινότητες μας είχαμε μεγάλη προσέλευση παράνομων μεταναστών από την νεκρή ζώνη», για να προσθέσει ότι «μετά την τοποθέτηση του φράκτη φαίνεται να υπάρχει και προβληματισμός από τους παράνομους μετανάστες και τους συνεργάτες τους ότι υπάρχει έλεγχος και περισσότερη αστυνόμευση με το αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ροές».

«Δική μας εισήγηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και στην Αστυνομία», είπε, «είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι σε κατοικίες ή αποθήκες εντός των κοινοτήτων μας για τους παράνομους, που διαμένουν και να κατηγορηθούν αυτοί που τους βοηθούν».

Η μετακίνηση πληθυσμών εξακολουθεί να απασχολεί κοινωνίες και κράτη

Ο Πρόεδρος ΚΔΣ του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Τώνης Τουμαζής, είπε πως «το θέμα του μεταναστευτικού είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, με πολλές διαστάσεις, που προβάλλεται και αναλύεται διαχρονικά από πολιτικούς και κόμματα, καθώς και από οργανωμένα σύνολα και ομάδες ατόμων με πολύ διαφορετικές απόψεις», για να συμπληρώσει ότι σκοπός του ΚΥΚΕΜ είναι να συζητήσει τους προβληματισμούς της κοινωνίας, χωρίς συγκεκριμένη πολιτική θέση.

Ανέφερε πως ρόλος του ΚΥΚΕΜ πρωτίστως είναι να δώσει βήμα σε διάφορους παράγοντες, που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, να αναλύσουν το πρόβλημα και να εισηγηθούν μελλοντικές κινήσεις πολιτικές και λύσεις.

«Το θέμα της μετανάστευσης απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί τον τόπο μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, αλλά και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες με αυξημένη ένταση στις χώρες της Μεσογείου. Το ΚΥΚΕΜ θα συνεχίσει να καταβάλλει την ίδια προσπάθεια για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία γενικότερα», είπε ο κ. Τουμαζής.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Agora Dialogue, Ντίνος Τουμάζος, είπε με τη σειρά του πως η μετακίνηση πληθυσμών απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τις κοινωνίες και τα κράτη από την αρχαιότητα.

Πρόσθεσε πως «αποτελεί ευθύνη των αρχών, κάθε ευνομούμενου δημοκρατικού και φιλελεύθερου κράτους, κάθε κράτους δικαίου, καθώς και κάθε υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, να ενσκήψουν με προσοχή, υπευθυνότητα και ανθρωπιά στην επούλωση των πληγών, που το φαινόμενο προκαλεί».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy