Νέος πρόεδρος της ΚΣΣΕ ο Ολλανδός Tiny Kox

Ο Tiny Kox εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Διαδεχόμενος τον Rik Daems από το Βέλγιο, ο Kox είναι ο 34ος Πρόεδρος της ΚΣΣΕ από το 1949 και ο τρίτος Ολλανδός που κατέχει αυτό το αξίωμα.

Ο Kox έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με 164 ψήφους έναντι 80 της ανθυποψήφιας Mariia Mezentseva από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος έχει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος κάλεσε τη Συνέλευση να υλοποιήσει την ατζέντα που έθεσε πέρυσι στο ψήφισμά της σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ο οργανισμός αυτός πρέπει να παραμείνει ο πυλώνας της δημοκρατικής ασφάλειας, ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και μια πλατφόρμα για αποτελεσματική πολυμέρεια στην Ευρώπη, και να διατηρήσει και να επιβεβαιώσει τη δική μας ταυτότητα ως ανεξάρτητο φόρουμ για ολοκληρωμένο και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό διάλογο και συνεργασία» υποστήριξε.

«Ιδιαίτερα τώρα, η Ευρώπη έχει απόλυτη ανάγκη από ένα σημείο συνάντησης, μια Αγορά για αποτελεσματική κυβερνητική και διακοινοβουλευτική διπλωματία. Είμαι πεπεισμένος ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευσή μας πρέπει και μπορεί να είναι η σημερινή Αγορά της Ευρώπης, για να συζητήσουμε τις θεμελιώδεις υποθέσεις της Ευρώπης και των 47 κρατών μελών της, με στόχο το όφελος των 830 εκατομμυρίων πολιτών μας. Ας φροντίσουμε να μην τους απογοητεύσουμε», υποστήριηξε ο Kox.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.