Με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, διευκολύνει την Τουρκία αντί να τη δυσκολεύει, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας ότι κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση. Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρεί επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία μιλά για λύση δύο κρατών και προσπαθεί να πείσει για αυτό την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά κανένας πέραν του ΑΚΕΛ δεν αντιδρά σε αυτή την αξίωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται «διότι ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και τα άλλα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν σε αυτή την απαράδεχτη τουρκική αξίωση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε οτι η  υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή και ότι χρειάζεται λύση  την οποία έχουν αποφασίσει τα Ηνωμένα Έθνη, εμείς με τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και από τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό οπως είπε πρέπει να καλλιεργηθεί και στην κοινωνία με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας Αναστασιάδη με την ηγεσία της τ/κ κοινότητας

Την ίδια ώρα, ο Άντρος Κυπριανού κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τον τελευταίο χρόνο «δε ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας» με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για να διαμορφωθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν καθόλου επαφές. Ούτε με συμβούλους του κ. Ακιντζί, ούτε με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα τα οποία λένε ότι θέλουν λύση του Κυπριακού. Το μόνο πολιτικό κόμμα το οποίο έχει τέτοιες επαφές είναι το ΑΚΕΛ».

 

ΔΗΣΥ και λοιποί βολεύονται με την κατάσταση

Όπως αναφέρει, κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, «δείχνουν να βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση. Ανησυχούμε για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα».

«Ανησυχούμε διότι κάθε μέρα που περνά, μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση του τόπου και θεωρούμε ότι είναι πατριωτική μας υποχρέωση να αντιδρούμε και να παρουσιάζουμε αυτά τα πράγματα στην κοινή γνώμη»

 

Ο Ακιντζί συνέβαλε τα μέγιστα στο να γκρεμιστεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ασκεί έντονη κριτική και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, λέγοντας ότι κ. Ακιντζί «μετά το Κραν Μοντάνα λειτούργησε με τρόπο ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να γκρεμιστεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας».

Ανέφερε οτι «εάν θέλεις να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να συζητήσεις σοβαρά με τον απέναντί σου και να βρεις λύσεις, δεν το παρουσιάζεις ωσάν να είναι περίπου ο διάβολος. Θα πρέπει να υπάρχει η ελάχιστη αξιοπιστία αυτού του ανθρώπου και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για να μπορέσουν να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι μία τέτοια εξέλιξη».

«Διότι», διερωτάται, «τι θα τους πεις ότι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος μέχρι χθες σας έλεγα ότι είναι διάβολος, ξαφνικά συνεργάστηκε μαζί μου και καταλήξαμε σε κάτι καλό το οποίο σας παρουσιάζω για να αποδεχτείτε;»

 

Η στάση του κ.Αναστασιάδη διευκολύνει την Τουρκία

Δηλώνει ότι οι πράξεις και οι τοποθετήσεις του καθενός διαμορφώνουν και αντιλήψεις στην κοινωνία. Είτε μιλούμε για την ελληνοκυπριακή, είτε για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αυτό αφορά και τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Τουρκία δεν θέλει να βοηθήσει ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού διατυπώνει το ερώτημα «πώς λειτουργούμε για να δυσκολέψουμε την Τουρκία; Δυσκολεύει την Τουρκία ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο που συμπεριφέρεται πολιτικά; Εμείς λέμε τη διευκολύνει. Και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η Τουρκία κατέθεσε πρόταση για λύση δύο κρατών και κανένας απολύτως δεν αντέδρασε στη διεθνή κοινότητα», καταλήγει.