Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα τη σύσκεψη αρχηγών για συζήτηση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Παρατίθεται η επιστολή:
 
 
«Αποδεχόμενοι την πρόσκληση σας να παραστούμε στη συζήτηση αρχηγών για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, θέλουμε εκ νέου να υπογραμμίσουμε τη βούληση μας να συμβάλλουμε θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Οικονομία. 


Κατά το παρελθόν η τραπεζική κρίση και η ανάγκη διάσωσης του τραπεζικού τομέα επέφεραν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Με επίκληση την επαναφορά της σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα έγιναν τεράστιες θυσίες από τους εργαζόμενους και την κοινωνία, ωστόσο πέντε χρόνια μετά τα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν βασική πληγή της Κυπριακής οικονομίας. Δεν θα επιθυμούσαμε η αντιμετώπιση τους να προκαλέσει ξανά τα ίδια προβλήματα στην κυπριακή οικονομία ή να επωμιστούν ξανά αυτό το κόστος οι πολίτες.


Είναι με ανησυχία που διαπιστώνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι ούτε και τώρα η Κυβέρνηση είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ευχόμαστε ότι θα διαψευστούμε από την ετοιμότητα σας να παρουσιάσετε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως άλλωστε ήταν και η προεκλογική σας δέσμευση. 


Αναγνωρίζουμε ότι η κύρια ευθύνη εποπτείας του τραπεζικού συστήματος βαραίνει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Πιστεύουμε ωστόσο ότι το Κράτος έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες της Κυπριακής οικονομίας. 


Αναμένουμε ως εκ τούτου από την Κυβέρνηση να προσέλθει στη συζήτηση παρουσιάζοντας συνολικό σχεδιασμό, που μεταξύ άλλων θα έχει ως προτεραιότητα την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης».