ΓΓ ΑΚΕΛ: Στο φαινόμενο των εργαζόμενων με μισθό €400, ο Αναστασιάδης απαντά με ασάφειες

Ο κίνδυνος φτώχειας έχει διπλασιαστεί από το 2012 μέχρι το 2016, η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι πάνω από το 20%. Πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν, 25 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για τους τομείς εκείνους που έχει ανάγκη ο κόσμος είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ αναφέρθεικε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού

 

 

«Σχετικά με τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη για καθορισμό κατώτατου μισθού όταν και εφόσον –όπως λέει- οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Να πω ότι υπάρχει κατώτατος μισθός για εννιά επαγγέλματα, είναι πολύ καλά γνωστό.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν προσδιορίζει τι εννοεί όταν μιλά για κατώτατο μισθό. Αυτή τη στιγμή είναι 875 ευρώ. Έχουμε κόσμο σήμερα ο οποίος εργάζεται με μισθό τετρακόσια και πεντακόσια ευρώ το μήνα με ένα εντελώς απορυθμισμένο ωράριο εργασίας. Έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο των εργαζομένων που είναι φτωχοί σήμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να μου επιτρέψετε επίσης να πω ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η κατάσταση στην ίδια την κοινωνία είναι πολύ αρνητική.

Να μην ξεχνούμε ότι έχουμε 240 χιλιάδες άτομα οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο ή στο όριο της φτώχειας.

Ο κίνδυνος φτώχειας έχει διπλασιαστεί από το 2012 μέχρι το 2016, η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι πάνω από το 20%. Πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν, 25 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για τους τομείς εκείνους που έχει ανάγκη ο κόσμος είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες στον τομέα της υγείας, των κοινωνικών παροχών, είμαστε πολύ χαμηλά σε ότι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ οι δαπάνες για τους συνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρίες είναι επίσης πολύ χαμηλές.

Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη προσέγγιση, μια άλλη φιλοσοφία αναφορικά με τον παραγόμενο πλούτο.

Δεν είμαστε ενάντια στο επιχειρείν, θα το επαναλάβω, χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, να παράγουν τον πλούτο αλλά έχει σημασία πως αυτός ο πλούτος κατανέμεται.

Η στυγνή πραγματικότητα λέει ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του χάσματος μεταξύ των λίγων και εκλεκτών –του 10%- και όλων των υπολοίπων, του 90% που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy