ΓΓ CYMEPA: Δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος στο Ράλι

Ενέργειες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αναλήφθηκαν φέτος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Ράλι Κύπρος και, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA) Μιχάλης Ιερείδης, υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον.

Όπως ανέφερε, φέτος δημιουργήθηκε σημείο ανακύκλωσης στο Service Park στη Λευκωσία, η μεταφορά των συμμετεχόντων στη Λάρνακα για την εκκίνηση και τον τερματισμό του Ράλι έγινε με λεωφορείο, και έγινε καθαρισμός της Υπερειδικής Διαδρομής εντός της Λευκωσίας, σε συνεννόηση με οργάνωση στα κατεχόμενα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιερείδης είπε ότι “είναι η πρώτη φορά που μας πρότεινε το Ράλι να αναλάβουμε ένα συμβουλευτικό ρόλο και να κάνουμε κάποιες μικρές πρώτες δράσεις για να γίνει το Ράλι πιο πράσινο”.

Πρόσθεσε ότι “το Ράλι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τουρισμό και την προβολή της Κύπρου διεθνώς, όμως υπάρχουν κάποια αρνητικά, τα οποία εμείς αποφασίσαμε να βοηθήσουμε να απαμβλυνθούν”.

“Ένα από τα μέτρα που πήραμε ήταν η ανακύκλωση. Δηλαδή, στο Service Park, το οποίο είναι το κέντρο όπου μαζεύονται όλα τα αυτοκίνητα για επισκευές, επιδιορθώσεις και άλλα, με τη βοήθεια της Green Dot εγκαταστήσαμε κάδους ανακύκλωσης για γυαλί, PMD και χαρτί/χαρτόνι”, είπε ο κ. Ιερείδης.

Σημείωσε ότι υπήρχαν και κάδοι για τα μεταχειρισμένα λάδια, που υπήρχαν και σε προηγούμενες χρονιές, “αλλά τα βάλαμε όλα στον ίδιο χώρο”.

“Στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου βρισκόταν το Αρχηγείο του Ράλι και το Κέντρο Τύπου, τοποθετήσαμε κάδους ανακύκλωσης για χαρτί και PMD”, είπε.

Όπως είπε ο κ. Ιερείδης, υπήρξε “πολύ μεγάλη ανταπόκριση” στην προσπάθεια για ανακύκλωση.

Πρόσθεσε ότι μετά την Υπερειδική Διαδρομή που έγινε μέσα στη Λευκωσία, δύο ομάδες καθάρισαν την περιοχή. Η μία ομάδα από τη CYMEPA καθάρισε την περιοχή στις ελεύθερες περιοχές, δηλαδή “την περιοχή στον κυκλικό κόμβο με το άγαλμα του Μάρκου Δράκου, και μαζέψαμε κυρίως πάρα πολλά πλαστικά μπουκάλια νερού”, ενώ στα κατεχόμενα μία τουρκοκυπριακή οργάνωση “έκανε κάτι αντίστοιχο” στην κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας από όπου πέρασε το Ράλι.

“Είχαμε βασικά συντονιστεί να κάνουμε εμείς το κομμάτι στον ελληνοκυπριακό τομέα και οι Τουρκοκύπριοι στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας”, είπε ο κ. Ιερείδης, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι κάτι το συμβολικό αφού δεν μπορούμε σε όλη την έκταση της διαδρομής να μαζέψουμε αυτό το υλικό, αλλά στέλνουμε και εμείς τα δικά μας μηνύματα”.

Όπως είπε, “προσπαθούσαμε και με τους θεατές, αλλά και με τους συμμετέχοντες, να μειώσουν τα σκουπίδια που παράγουν, ούτως ώστε να υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον”.

Πρόσθεσε ότι για την εκκίνηση και τον τερματισμό του Ράλι στη Λάρνακα, διευθετήθηκε η μεταφορά των συμμετεχόντων με λεωφορείο, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Ιερείδης είπε ότι οι δράσεις θα επαναληφθούν και την ερχόμενη χρονιά και σημείωσε ότι “έχουμε φιλοδοξίες να κάνουμε και πιο ωραία πράγματα”.

“Μια ιδέα που έχουμε, αλλά δεν είχαμε χρόνο φέτος να την υλοποιήσουμε, είναι ολόκληρο το Service Park να παίρνει ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Φέτος, δυστυχώς, ήταν αδύνατο να γίνει διότι θέλει πολύ προγραμματισμό, και εμείς καλεστήκαμε δεκαπέντε ημέρες πριν το Ράλι”, σημείωσε.

Ο κ. Ιερείδης σημείωσε ότι “εμείς μέσα σε δεκαπέντε ημέρες ήρθαμε σε συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους, κάναμε τους διπλούς καθαρισμούς, κάναμε την ανακύκλωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.

“Υπήρχαν και κάποια πράγματα που πολύ θα θέλαμε να κάνουμε, όπως αυτό με τα φωτοβολταϊκά, και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε την επόμενη χρονιά”, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy