ΓΓ ΟΗΕ: Hθική ευθύνη για αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν πιστεύει ότι ο διεθνής οργανισμός έχει ηθική ευθύνη να συνδράμει τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από χολέρα στην Αϊτή και τις οικογένειές τους, σε ένα ξέσπασμα της μολυσματικής ασθένειας στο οποίο φαίνεται να ενέχεται ο ίδιος ο ΟΗΕ.

Την Πέμπτη, ο ΟΗΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι πιθανόν ενεχόταν στη μεταφορά του ιού της χολέρας στην Αϊτή πριν από έξι χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, η ασθένεια έκτοτε στοίχισε τη ζωή σε 9.000 Αϊτινούς και προσέβαλε 770.000 άλλους.

Μια μελέτη που είχαν κάνει το 2011 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κυανόκρανοι του Οργανισμού από το Νεπάλ -όπου η χολέρα είναι ενδημική- μετέφεραν την ασθένεια στη χώρα. Οι κυανόκρανοι, που υπηρετούσαν στην Αϊτή, έριχναν λύματα σε έναν ποταμό κοντά στο στρατόπεδό τους.

“Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ηθική ευθύνη έναντι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας και να υποστηρίξουν την Αϊτή να ξεπεράσει την επιδημία και να οικοδομήσει υγιή συστήματα υδροδότησης, αποχέτευσης και υγείας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Η χολέρα, που δεν είχε εμφανιστεί στην Αϊτή για σχεδόν 100 χρόνια πριν από το ξέσπασμα του 2010, είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλεί διάρροια και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ακόμη και τον θάνατο.

“Ο Γενικός Γραμματέας λυπάται βαθύτατα για τα φρικτά δεινά που υπέστη ο λαός της Αϊτής εξαιτίας της επιδημίας χολέρας”, ανέφερε ο Χακ.

Ο Μπαν επιδιώκει να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα δεκαετές πρόγραμμα εξάλειψης της χολέρας, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 με πρωτοβουλία του ιδίου και των Προέδρων της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ωστόσο μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού αυτού, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.