ΓΓ ΠΕΟ: Το 27ο Συνέδριο της ΠΕΟ θα αξιολογήσει συλλογικά την πορεία της τελευταίας 5ετίας

Μέσα από το Παγκύπριο Συνέδριο, πρόκειται συλλογικά να αξιολογήσουμε την πορεία που διανύσαμε την τελευταία 5ετία και να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους, είπε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει του 27ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι προσδοκούμε σε ένα δημιουργικό και μαχητικό Συνέδριο, αντάξιο της ιστορίας μας και ανάλογο των απαιτήσεων των σημερινών  εργαζομένων.

Το 27ο Συνέδριο θα γίνει στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου 2017. Την προσεχή Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, όπου είναι και το επίσημο μέρος, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο και τις άλλες δύο μέρες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ.

Για την ΠΕΟ, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι σταθερή όσο συνεχίζεται η κατοχή και η πατρίδα μας παραμένει ντε φάκτο διχοτομημένη. Γι` αυτό και  η λύση του Κυπριακού, συνέχισε, παραμένει πρώτιστη προτεραιότητα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακομα πως το διάστημα που ανασκοπούμε συνεχίσαμε να εργαζόμαστε συστηματικά, μαζί με το τ/κ προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα, για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση ΔΔΟ.

Ήμασταν, σημείωσε, πρωταγωνιστές στις κινητοποιήσεις της κοινωνίας για ενθάρρυνση των ηγετών για εξεύρεση λύσης.

Το Μάρτη του 2013 με τη συμφωνία του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup και την υπογραφή του μνημονίου, ανέφερε, είχαμε την κορύφωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία οφείλετο κυρίως στην αλόγιστη και ανεξέλεγκτη επέκταση καθώς και την έλλειψη αποτελεσματικής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος

“Η αντιμετώπιση της κρίσης  από την κυβέρνηση Αναστασιάδη στηρίχτηκε στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, στη συρρίκνωση των μισθών, στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων ομάδων”, πρόσθεσε.

Η σοβαρή μείωση των μισθών και η πολιτική σκληρής λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση και η Τρόικα, σημείωσε, είχαν ως συνέπεια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat),  η χώρα μας να παρουσιάσει  το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη και να είναι σήμερα μια από τις πιο άνισες κοινωνίες της.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα διαχειρίστηκε αυτή την επίθεση, συνέχισε, με μια πολιτική οργανωμένης άμυνας, με στόχο την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης, καθώς  και τη διατήρηση όσων περισσότερων θέσεων εργασίας ήταν δυνατό.

Παρ’ όλα αυτά  πρέπει να παραδεχτούμε, ανέφερε, ότι η κρίση του 2013, το κούρεμα και το μνημόνιο, έχουν επιταχύνει και εντατικοποιήσει τη διαδικασία απορρύθμισης των  εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η μάχη ενάντια στην απορρύθμιση της εργασίας αποτελεί σήμερα βασική προτεραιότητα για το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού η απορρύθμιση απειλεί να καταστρέψει ότι έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες και να πάρει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας πίσω στο παρελθόν.

Σημείωσε ότι οι προτεραιότητες της ΠΕΟ για τα επόμενα χρόνια είναι αγώνας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης του αναπτυξιακού ρόλου του δημόσιου τομέα, ολοκλήρωση μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά μισθών και ωφελημάτων όπου αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και επιδίωξη γενικών αυξήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα κάθε περίπτωσης, με στόχο τη σμίκρυνση των τεράστιων ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος των εργαζομένων.

Διεκδικούμε από την πολιτεία, είπε, νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους που αυτές καλύπτουν, ενώ για όσους εργαζόμενους δεν έχουν κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις η πολιτεία οφείλει σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, να διασφαλίσει με Νομοθεσία τα ελάχιστα δικαιώματα τους σε σχέση με το μισθό, το ωράριο, τις υπερωρίες, τις αργίες, τον 13ο μισθό κτλ.

Για να επανέλθει η ισορροπία και να περιοριστεί η κοινωνική ανισότητα στο στάδιο που βρισκόμαστε, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η παρέμβαση της πολιτείας ώστε να επανέλθει σε ισορροπία το σύστημα εργασιακών σχέσεων και να αποκατασταθεί στοιχειωδώς ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, διεκδικούμε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με  στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή του εισοδήματος.  Δίνουμε προτεραιότητα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στην επαναφορά παροχών που έχουν περιοριστεί ή και αποκοπεί και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους, σε  βελτιώσεις των κοινωνικών παροχών στους πολύτεκνους, τους φοιτητές, καθώς και στη  στεγαστική πολιτική για τους πολίτες, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια.


Προτεραιότητα αποτελεί επίσης, σημείωσε, η προστασία του ΤΚΑ και κατά συνέπεια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης  προγράμματος αποπληρωμής του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ και δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού, καθώς και του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την επενδυτική πολιτική του ταμείου.

Επίσης θεωρούμε τη μείωση κατά 12% της σύνταξης όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος ισοπεδωτική και άδικη και διεκδικούμε να  επαναξιολογηθεί,  ιδιαίτερα για τους εργαζομένους  σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, στο 27ο Συνέδριο θα συμμετέχουν 750 σύνεδροι, βετεράνοι της ΠΕΟ, επίσημοι καλεσμένοι (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κοινωνικοί εταίροι κτλ),  38 ξένοι αντιπρόσωποι από 17 χώρες, τη Λευκορωσία, Κούβα, Παλαιστίνη, Βιετνάμ, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Μάλτα, Τσεχία, Ελλάδα, Συρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Νότιο Αφρική, Λίβανο, Νεπάλ και Σερβία.

Θα συμμετέχουν και θα χαιρετίσουν ο Γ.Γ. της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος καθώς επίσης και ο Γ.Γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Αραβικών Συνδικάτων ICATU Ghassan Ghosn.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy