Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: «Να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο για ανατροπή των δεδομένων»

Το ΑΚΕΛ χαίρει εμπιστοσύνης και σεβασμού στην GUE/NGL

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Το κλειδί της ανατροπής των δεδομένων στο Κυπριακό είναι η συγκρότηση ενός μετώπου, αποτελούμενου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, που θα φέρει πιο κοντά τις δύο κοινότητες σε διάφορα επίπεδα συνεργασίας. Τη δομή του μετώπου αυτού αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χαραυγή» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Τονίζει ότι επίσης ότι η ηγεσία της ελληνοκυπριακής πλευράς θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να κρατηθεί η φλόγα της λύσης του Κυπριακού ζωντανή, στέλνοντας το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι ακόμη επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παράλληλα, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ επισημαίνει ότι το ΑΚΕΛ, μέσω της συμμετοχής του στην πολιτική ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο, πρωτοστατεί στη χάραξη πολιτικών στα θέματα που άπτονται του Κυπριακού αλλά και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ποια είναι η δράση του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει εντός της GUE/NGL;

Το ΑΚΕΛ, εκπροσωπούμενο με δύο ευρωβουλευτές-μέλη στην GUE/NGL, έχει την τάση να παράγει αποφάσεις συλλογικά, που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό με συναίνεση, λόγω της συνομοσπονδιακής δομής που έχει η ομάδα μας. Οι κύριες πολιτικές που κατευθύνουν τη δράση του ΑΚΕΛ εντός του Ευρωκοινοβουλίου είναι η καλύτερη κατανομή του πλούτου, η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων και η προστασία του κράτους δικαίου. Είμαστε αρκετά ευαίσθητοι στα θέματα περιβάλλοντος και στο ζήτημα της ευημερίας των ζώων και ως εκ τούτου στηρίζουμε σημεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal). Μέσα από τη δράση μας στηρίζουμε τις πολιτικές που προάγουν την ισότητα των φύλων και υπερασπίζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και ευρύτερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός αυτής. Όσον αφορά το ρόλο που διαδραματίζει το ΑΚΕΛ εντός της πολιτικής ομάδας, χαίρει εμπιστοσύνης και κύρους και ιδιαίτερα στα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, αλλά και στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε το κόμμα που χαράζει την πολιτική της GUE/NGL. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ως αριστερή ομάδα η GUE/NGL αλλά και το ίδιο το ΑΚΕΛ διαφωνούν σε αρκετά σημεία με τον τρόπο παραγωγής, αλλά και με το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι πολιτικές μας στρέφονται κατά των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και των πολιτικών λιτότητας.


«Tο ΑΚΕΛ παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας που θέλουν τους λαούς της Ευρώπης υπόδουλους του κεφαλαίου»


Ποια θεωρείτε ότι είναι τα υπάρχοντα δεδομένα που αφορούν το κυπριακό ζήτημα;

Πλέον έχουμε εισέλθει σε μία νέα εποχή όσον αφορά το Κυπριακό, γεμάτη δυσκολίες, στην οποία φαίνεται ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη κατά κάποιον τρόπο να τερματίσει το υπάρχον στάτους κβο προς το χειρότερο. Από την πλευρά της Τουρκίας παρατηρείται σκλήρυνση της στάσης και μία ενισχυμένη επιθετικότητα στο κυπριακό ζήτημα, σε σύγκριση με τη στάση που κρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της Τουρκίας είναι η «εκλογή» του κ. Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενός πολιτικού που προωθεί τη λύση των δύο κρατών, έχοντας την ανοικτή παρέμβαση και στήριξή της, γεγονός που δυσκολεύει κατά πολύ την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας δεν εξαντλούνται μόνο σε επίπεδο ηγεσιών, καθώς παρατηρούμε ότι παρεμβαίνει ακόμη και σε ενδοκομματικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, η Τουρκία επέβαλε τον εκλεκτό της, Ερσάν Σανέρ, ως πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) απωθώντας τον Φαΐζ Σούτζογλου, που θεωρούσε ότι δεν είναι κατάλληλος να εκπληρώσει τους στόχους της. Οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στο θέμα των Βαρωσίων οδήγησαν σε μία παρατεταμένη εσωτερική κρίση την τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς ο Κουντρέτ Οζερσάι διαφώνησε με τις πολιτικές του UBP και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» και να τη ρίξει. Ταυτόχρονα, η νέα «κυβέρνηση» που έχει σχηματιστεί άφησε εκτός πολιτικής σκηνής τα κόμματα που υποστηρίζουν τον φεντεραλισμό. Παράλληλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αξιοποίησε την περίοδο που βρισκόταν στην τουρκοκυπριακή ηγεσία ο Μουσταφά Ακιντζί και ανάλωσε το χρόνο εφαρμόζοντας μία πολιτική κενού περιεχομένου, με αποτέλεσμα να χαθεί μία μοναδική ευκαιρία για να επίλυση του Κυπριακού.


«Είμαστε αρκετά ευαίσθητοι στα θέματα περιβάλλοντος και στο ζήτημα της ευημερίας των ζώων»


Παρατηρούμε ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα υπέρ της λύσης του Κυπριακού. Τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτό το κίνημα;

Χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους για να δηλώσει την εναντίωσή του στις τουρκικές παρεμβάσεις, υπερασπίζοντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή βούληση για ειρήνη στο νησί και λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θεωρώ ότι αυτές οι δυνάμεις που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, μεταξύ αυτών και εγώ, προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν το μέτωπο που υπήρχε κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ συντεχνιών και πολιτικών κομμάτων για να φθάσουν σε μία συμφωνία, για να προκηρυχθεί ανασυγκρότηση του μετώπου. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές, εάν δεν λάβουν την έμπρακτη υποστήριξη από την ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρώ ότι δεν θα έχουν την απαιτούμενη χρονική διάρκεια και ισχύ για να πετύχουν τους στόχους τους, λαμβάνοντας υπόψιν τις επικρατούσες συνθήκες στα κατεχόμενα. Για να κρατηθεί η φλόγα της λύσης του Κυπριακού ζωντανή, θα πρέπει και οι Ελληνοκύπριοι να συγκροτήσουν παρόμοιες δομές με αυτές που έχουν συγκροτήσει οι τουρκοκυπριακές προοδευτικές δυνάμεις. Απαραίτητη επίσης ενέργεια είναι τα μέτωπα και από τις δύο πλευρές να έρθουν σε άμεση συνεργασία. Η εισήγησή μου, για να ανατρέψουμε τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι η δημιουργία ένας κοινού μετώπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπου με μία κοινή φωνή θα ζητά την επίλυση του Κυπριακού.


«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη κατά κάποιον τρόπο να τερματίσει το υπάρχον στάτους κβο προς το χειρότερο»


Ποια θα είναι η στρατηγική του κοινού μετώπου;

Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί θα πρέπει να έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι να υπερασπίσουμε την προοπτική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και να δώσουμε τα απαραίτητα μηνύματα εντός Κύπρου, ασκώντας πίεση για τη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτό το σκέλος, μεγάλο ρόλο έχει η Κυπριακή Δημοκρατία που μπορεί με την ιδιότητά της ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξει μία σειρά από πολιτικές που θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες σε διάφορα επίπεδα συνεργασίας, ξεκινώντας για παράδειγμα από ένα κοινό νοσοκομείο. Το άλλο σκέλος αφορά τις εξωτερικές ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πιστεύω ότι είναι καιρός να προβεί στις απαιτούμενες επαφές στο εξωτερικό, έχοντας έντονη δραστηριότητα υπεράσπισης της ομοσπονδιακής λύσης και στέλνοντας παράλληλα τα απαραίτητα μηνύματα στις Βρυξέλλες αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy