Νικαράγουα: Μόνη λύση οι πρόωρες εκλογές  «Όποιος νομίζει πως η Νικαράγουα έχει άλλη λύση πέραν της εκλογικής κάνει μεγάλο λάθος. Όταν η κοινωνία διχάζεται, η απόφαση πρέπει να ανατίθεται με κατεπείγοντα τρόπο στον κυρίαρχο: τον λαό», τόνισε ο Λουίς Αλμάγκρο σ’ ένα κείμενο κι ένα βίντεο που δημοσιοποίησε ο ΟΑΚ, που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

  Η λύση στην κρίση στη Νικαράγουα -η οποία συνταράσσεται επί έναν μήνα και πλέον από βίαιες διαδηλώσεις, που αρχικά στρέφονταν εναντίον της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος πριν μετατραπούν σε κινητοποίηση εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, με τον απολογισμό της να έχει φθάσει πλέον τους τουλάχιστον 76 νεκρούς- δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έκρινε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

  «Όποιος νομίζει πως η Νικαράγουα έχει άλλη λύση πέραν της εκλογικής κάνει μεγάλο λάθος. Όταν η κοινωνία διχάζεται, η απόφαση πρέπει να ανατίθεται με κατεπείγοντα τρόπο στον κυρίαρχο: τον λαό», τόνισε ο Λουίς Αλμάγκρο σ’ ένα κείμενο κι ένα βίντεο που δημοσιοποίησε ο ΟΑΚ, που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

  Ο Αλμάγκρο απαίτησε να διεξαχθεί «μια εκλογική διαδικασία δίκαιη, καθαρή και διαφανής» στη Νικαράγουα.

  Οι κινητοποιήσεις, που άρχισαν τη 18η Απριλίου ως διαμαρτυρία εναντίον μιας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που εντέλει αποσύρθηκε, μετατράπηκαν σε καταγγελία της «κατάληψης» της εξουσίας από τον Ορτέγα, 72 ετών, του άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας (1979), που ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1979 ως το 1990, επανεξελέγη το 2007 και παραμένει αρχηγός του κράτους μέχρι και σήμερα.

  Η κυβέρνηση του Ορτέγα έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θεωρεί ότι η προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών θα ισοδυναμούσε με «πραξικόπημα».