Νικόλας – Χριστοδουλίδης «αναθεωρούν» το πλαίσιο Γκουτέρες!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς οδηγούν οι «αναθεωρητικές» θέσεις στο Κυπριακό που φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνεννόηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, κ. Χριστοδουλίδης, είχε ακολουθήσει πολιτική επιβολής αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Τελικά πέρασε κάτω από τον πήχη, αφού όχι μόνο δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά η Τουρκία αναβαθμίζει συνεχώς το ρόλο της και λαμβάνει επαίνους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία μπλοφάρει στο θέμα της Αμμοχώστου και τελικά η Άγκυρα προχωρεί σε σταδιακό εποικισμό της πόλης. Επίσης, προσπάθησε ν’ αναδείξει ως μεγάλη επιτυχία τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και τελικά μια προς μια χώρα με τις οποίες συνάψαμε συνεργασίες προχωρεί σε αναβάθμιση των σχέσεών της με την Άγκυρα.

Την περασμένη Δευτέρα στη μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Χριστοδουλίδη να υπάρξει νέα, αναθεωρητική στρατηγική και τακτική λόγω της αναθεωρητικής πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα. Η νέα αυτή θέση του συναγερμικού υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη φαίνεται να ικανοποιεί και τις πιο ακραίες και εθνικιστικές δυνάμεις, οι οποίες από την αρχή αναθεμάτισαν το πλαίσιο Γκουτέρες. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και θέση που τινάζει στον αέρα και την όποια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Είναι θέση που δίνει άλλοθι και ευκαιρία στην Άγκυρα να επιμένει σε αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού. Κλονίζεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της δική μας πλευράς διεθνώς.

Ζήτημα αξιοπιστίας έθεσε ανοιχτά και ξεκάθαρα, χωρίς να εξαιρεί την οποιαδήποτε πλευρά, και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, στις τελευταίες συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Οι θέσεις λοιπόν Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό είναι άκρως επικίνδυνες και αν επικρατήσουν, όχι μόνο δεν πρόκειται να διαρρήξουν την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά θα οδηγηθούμε πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Δυστυχώς, στο Κυπριακό είμαστε και στο πέντε και δεν χωρούν άλλες παλινδρομήσεις και πειράματα… Θέλουμε Πρόεδρο που να μπορεί να ξεκινήσει από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, ο οποίος να είναι διεκδικητικός, ικανός και αξιόπιστος και να πιστεύει στην ανάγκη της λύσης το συντομότερο δυνατό και τέτοια προσωπικότητα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Α. Μαυρογιάννης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.