Νίκος Αναστασιάδης και διαφθορά

Του Άντρου Κυπριανού*

Είναι γεγονός ότι διαφθορά υπήρχε πάντοτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και σε κάθε χώρα. Αυτό που συνέβηκε όμως επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και που ο ίδιος προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, είναι κάτι πρωτόγνωρο για ευρωπαϊκή χώρα. Τρία είναι τα στοιχεία που το τεκμηριώνουν αυτό.

1. Για πρώτη φορά ο κυπριακός λαός στο σύνολό του (94%) θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα, σύμφωνα με την Eurostat.

2. Για πρώτη φορά η χώρα ρεζιλεύτηκε διεθνώς. Διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκά Κόμματα, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κ.λπ.) έκαναν αναφορά στη διαφθορά που υπάρχει στην Κύπρο, με έμφαση στην εμπλοκή του Προέδρου σ’ αυτή.

3. Για πρώτη φορά υπάρχει σαφέστατη εμπλοκή θεσμών στη διαφθορά.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω σωρεία παραδειγμάτων για να καταδείξω του λόγου το αληθές. Όπως είναι το Πόρισμα Νικολάτου για τα διαβατήρια. Το οποίο λέει ότι τα μισά περίπου είχαν εκδοθεί παράτυπα ή παράνομα, πληρώνοντας μάλιστα μειωμένο ΦΠΑ. Ή το πόρισμα Αρέστη για τον Συνεργατισμό, το οποίο επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο, λόγω φαινομένων διαφθοράς. Το ξεπούλημα των Κυπριακών Αερογραμμών. Τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ryan Air, που συνοδεύονταν από το δικηγορικό του γραφείο, με στόχο την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών. Το διορισμό Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα που κατέληξε στη φυλακή. Ο κόσμος ακόμα διερωτάται γιατί ένιωσε την ανάγκη ο κ. Αναστασιάδης να πάει στο δικαστήριο να τον υπερασπιστεί. Και άλλα πάρα πολλά.

Θα σταθώ όμως σε τρία ζητήματα που δεν χρειάζονται νομική τεκμηρίωση για να αποδειχθούν, γιατί έγιναν δημόσιες παραδοχές.

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οικογενειακή επιχείρηση του Προέδρου υποβάλλει αιτήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνονται και αποκομίζει οικονομικά οφέλη, αλλά ο Πρόεδρος δεν παραιτείται;

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Πρόεδρος ταξιδεύει δωρεάν με αεροπλάνο Σαουδάραβα, τουλάχιστον δύο φορές, του παραχωρεί μερικές δεκάδες διαβατήρια που αποτελούν ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι δική του και δεν παραιτείται;

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου φυγαδεύει δεκάδες εκατομμύρια από τη χώρα -την κλειστή περίοδο το 2013- την ίδια ώρα που τα λεφτά του υπόλοιπου κόσμου κουρεύονται και δεν παραιτείται;

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την Ιστορία για να κρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη και όσους τον καλύπτουν. Δυστυχώς, τα γεγονότα είναι αδυσώπητα, βοούν και μας ντροπιάζουν.

* Τέως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.