Νίκος Αναστασιάδης: Παραδέχεται ότι θα μπορούσε να αποφύγει το ταξίδι στις Σεϋχέλλες

ΠτΔ – Εορτασμός Αγίου Μάρωνα Καθεδρικός Ναός Παναγίας των Χαρίτων στην Πύλη Πάφου, Λευκωσία, Κύπρος O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα. // PoR – Celebration of Agios Maronas Day Panagia Chariton Cathedral, Pafos Gate, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasioades, addresses the celebration held on the occasion of Agios Maronas Day.


Είναι η πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πολιτικός αξιωματούχος δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση, όχι γιατί διασπάθισε δημόσιο χρήμα, αλλά γιατί εξοικονόμησε δημόσιες δαπάνες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναγνωρίζοντας πως η χρήση του αεροσκάφους για μεταφορά του ιδίου αλλά και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σε γραπτή του δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, που εξετάζει τις διαδικασίες ναύλωσης και χρήσης ιδιωτικών αεροσκαφών από τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι διαδικασίες που ακολούθησε η Προεδρία οδήγησαν σε εξοικονόμηση €3,5 εκατομμυρίων.

Ανακοίνωσε παράλληλα πως η Προεδρία σε συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή έχει ήδη ετοιμάσει «πλαίσιο ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ναύλωσης αεροσκαφών», το οποίο κρίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία ως αρκούντως ικανοποιητικό.

Για την πολιτογράφηση των έξι επενδυτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών εναντίον του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως η προεδρία ουδεμία αρμοδιότητα έχει, για να προσθέσει πως τα ευρήματα, έστω και αν διαφωνούν με αυτά τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, σε κανένα σημείο δεν αφήνουν την οποιαδήποτε αιχμή ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση των συγκεκριμένων επενδυτών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους απέκτησε ιδιότητα του Κυπρίου πολίτη στις 12 Ιανουαρίου 2015, ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν διαπίστωσε την οποιαδήποτε ιδιαίτερη η ευνοϊκή μεταχείριση κατά την πολιτογράφηση του εν λόγω επενδυτή και ότι η μεταφορά του Προέδρου και της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες τον Αύγουστο του 2018 έγινε μετά την πολιτογράφηση και κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδιοκτήτη του αεροσκάφους καταδεικνύονται από τις χαμηλές ως πολύ χαμηλές προσφορές για ναύλωση των αεροσκαφών του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που απέφεραν εξοικονομήσεις στο κράτους ύψους €592.000, αλλά και τη δωρεά προς το Φορέα Κοινωνικής Στήριξης απόρων φοιτητών ύψους €500.000 που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2016 και ότι η χρήση του αεροσκάφους δεν παρεχωρήθη υπό τη μορφή δωρεάς, αλλά αποτελούσε μια φιλική χειρονομία κάτω από τις συνθήκες που δημόσια ο ίδιος έχει δηλώσει.

«Κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν έκρινα πως η χρήση του αεροσκάφους παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας», είπε, σημειώνοντας ότι η ενέργεια του «έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένας αχρείαστος σάλος και έδωσε λαβή για καλόπιστους και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους».

«Για τούτο και δεν διστάζω να αναγνωρίσω πως λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν, η χρήση του αεροσκάφους για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να αποφευχθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωση του, που ανέγνωσε ο κ. Πάλμας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «στη μακρά που παρουσία στα κοινά ουδέποτε δίστασα είτε να λάβω δύσκολες αποφάσεις, είτε να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος».

Έγινε προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής , ο οποίος διερωτήθηκε πως θα κρινόταν ο πρόεδρος ο οποίος επέλεξε μια αεροπορική εταιρεία και αντί να πληρωθούν €360 χιλ. πληρώθηκαν €60 χιλ.

Ο κ. Νουρής απέρριψε επίσης τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει εσκεμμένη καθυστέρηση στην προώθηση των κανονισμών για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κανονισμοί για τις πολιτογραφήσεις έχουν περάσει ήδη από τη νομική υπηρεσία, τις επεξεργάζεται η ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή και σύντομα θα κατατεθούν στη βουλή.
Σε ότι αφορά τις κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κάτι τέτοιο δε στοιχειοθετείται, αφού ο εν λόγω επιχειρηματίας αντί να καταβάλει €15 εκ. για να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο κατέβαλε €19.8 εκ, διερωτώμενος αν η εξοικονόμηση €3,5 εκ. από τις μετακινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας είναι διαφθορά.

Η πολιτογράφηση έγινε στην 1η θητεία του προέδρου το 2015 και η μεταφορά στις Σεϋχέλλες έγινε στη 2η θητεία του το 2018. Περίμενε ο συγκεκριμένος επενδυτής τη δεύτερη θητεία του ΠτΔ για να του κάνει δώρο, διερωτήθηκε ο Υπουργός.

Από όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή, ο ΠτΔ μένει σοβαρά εκτεθειμένος πολιτικά και θεσμικά, υποδεικνύει το ΑΚΕΛ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος σημείωσε ότι το θέμα με το ιδιωτικό τζετ και τις πολιτογραφήσεις του Σαουδάραβα αποτελεί σκάνδαλο ολκής και προκύπτουν σειρά ζητημάτων που ο Ελεγκτής είχε αρμοδιότητα να ελέγξει.

Ο κ. Αναστασιάδης με την επιστολή του κάθε άλλο παρά αναγνωρίζει το λάθος και αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως δε συνήθισε μέχρι σήμερα τον τόπο, είπε ο κ. Λουκαϊδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν για το διασυρμό της χώρας για πολιτογραφήσεις εγκληματιών ή και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο ΠτΔ έλαβε δώρα παραβιάζοντας και τον αποκαλούμενο κώδικα συμπεριφοράς που ο ίδιος θέσπισε για την Κυβέρνηση του και η επιστολή του δεν αποτελεί ανάληψη ευθύνης και αναγνώριση λάθους, υπέδειξε ο κ. Λουκαίδης σημειώνοντας ότι φαίνεται άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανάληψης της.

Για προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που για μία ακόμα φορά έπεσε στο κενό, έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, σύμφωνα με τον οποίο παρόμοια προσπάθεια έγινε και με τις κατηγορίες για εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του ΠτΔ στην υπόθεση της RyanAir και την ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί.

Η επιστολή του Προέδρου αποτελεί μισή απολογία, υποστήριξε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι ο Υπουργός και οι εκπρόσωποι της προεδρίας απέτυχαν να απαντήσουν στα καυτά ερωτήματα για παραβίαση διαδικασιών για το θέμα των πολιτογραφήσεων του Σαουδάραβα και της οικογένειας του.

Το θέμα των πολιτογραφήσεων είναι μια μεγάλη τρύπα στην οποία χωρούν μέσα η διαφθορά και η διαπλοκή, είπε ο κ. Περδίκης.