Νίκος Ιωάννου: Δεν αναμένω το Συνέδριο να αποφασίσει «συνεργασία χάριν συνεργασίας» για τις Προεδρικές

«Ο κόσμος της Αμμοχώστου πληγώθηκε, απογοητεύτηκε, επειδή χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για λύση στο Κραν Μοντανά. Διερωτώμαι αν ζούμε τις παρενέργειες από το ‘‘εθνικό τσουνάμι’’ του κ. Αβέρωφ που έρχεται, και που είχε αποδέκτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη»

«Ζητήσαμε, αφού γίνει επεξεργασία της λίστας Γιωρκάτζη, να δοθεί στη δημοσιότητα για να γνωρίζει ο κόσμος σε ποιους χαρίστηκαν δάνεια ή έχουν εξυπηρετηθεί με ευνοϊκούς όρους. Οδήγησαν και πάλι τα πράγματα εν γνώσει τους σε πλήρη συσκότιση, αντί “όλα στο φως” όπως διεμήνυαν. Ακόμα και όταν προκλήθηκαν να δώσουν τη λίστα, έστω όπως είχε, στη δημοσιότητα “έπαιξαν πελλό”»

 

– Συνεργασία με κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο που να πείθει για την αλλαγή

– Μας απασχολεί και μας προβληματίζει η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων

– Συλλογικά κρίναμε ότι ο Α. Κυπριανού για σωρεία λόγων θα πρέπει να επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

 

 

 

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Το ΑΚΕΛ δεν υπήρξε ποτέ καιροσκοπικό και το πλήρωσε εκλογικά επειδή παρέμεινε συνεπές σε ζητήματα αρχών. Εάν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, λογικά δεν θα παρουσιάσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ στο λαό. Είναι αυτονόητο ότι θα κατέλθουμε με ένα κοινό πρόγραμμα των δυνάμεων που θα συνεργαστούν, και με έναν κοινό υποψήφιο που θα πείθει σε αυτά που το κοινό πρόγραμμα περιλαμβάνει.
Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το ΑΚΕΛ με στόχο την αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου, όπως το καθορίζει ο Νίκος Ιωάννου, μέλος του Π.Γ. και υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος. Ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι το 23ο Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου θα αποφασίσει για το ζήτημα των συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να πετύχει το στόχο της αλλαγής διακυβέρνησης του τόπου.

Πώς η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε τη δράση του ΑΚΕΛ που είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες στην ατζέντα του την καθημερινή επαφή με τον κόσμο;
Αναπόφευκτα η πανδημία επηρέασε την οργανωτική δράση του ΑΚΕΛ και συνεχίζει να την επηρεάζει εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί. Σημαντικές εκδηλώσεις, αλλά και δραστηριότητες όπως το Συνέδριο αναστάλθηκαν ή περιορίστηκαν σε συμμετοχή εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Σε πολιτικό όμως επίπεδο η καθημερινή ατζέντα περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα και τις αρνητικές συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία. Τα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας αυξάνονται, κατ’ επέκταση τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα πολλαπλασιάζονται και χρήζουν άμεσων χειρισμών. Το ΑΚΕΛ δήλωνε «παρών» σε όλη αυτή την περίοδο με διαφόρους τρόπους. Δώσαμε κατάλογο με 350 εθελοντές στον Επίτροπο Εθελοντισμού. Τοπικές μας Οργανώσεις στήριξαν με τρόφιμα συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη, οργανώσαμε παγκύπρια αιμοδοσία και με άλλες πρωτοβουλίες που έγιναν από το ευρύτερο Κίνημα. Ασκήσαμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο σε νομοσχέδια της κυβέρνησης που δεν στόχευαν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των εργαζομένων, αλλά των τραπεζών. Καταθέσαμε σωρεία από προτάσεις που αφορούν γενικά την κοινωνία, αλλά και ομάδες πληθυσμού. Έγιναν συναντήσεις με κοινωνικές ομάδες, είμαστε παρόντες σε περιοχές που έχουν συγκριτικά πολύ περισσότερα προβλήματα όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος, με την παρουσία και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα.

Οι βασικοί στόχοι του 23ου Συνεδρίου που διοργανώνεται σε λίγες βδομάδες καθορίστηκαν πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας. Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση;
Οι βασικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, όμως δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψιν τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και τον κόσμο και πώς η πανδημία επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Η Κεντρική Επιτροπή ασχολήθηκε πρόσφατα με το ζήτημα και περιέλαβε επιπρόσθετα κάποιες θέσεις προς το Συνέδριο.

Ένας διακηρυγμένος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Το ίδιο και οι συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος, με το χάσμα στις θέσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλα ζητήματα να εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλο; Θα «νερώσει» τις θέσεις του το ΑΚΕΛ;
Πιστεύω ότι το θέμα των συνεργασιών είναι στρατηγικής σημασίας και θα απασχολήσει το ίδιο το 23ο Συνέδριο. Εκεί θα παρθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν την επόμενη ηγεσία να κινηθεί στο πλαίσιο που θα καθορίσει το Συνέδριο. Δεν αναμένω ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει «συνεργασία για χάρη των συνεργασιών». Το ΑΚΕΛ δεν υπήρξε ποτέ καιροσκοπικό και το πλήρωσε εκλογικά επειδή παρέμεινε συνεπές σε ζητήματα αρχών. Εάν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, λογικά δεν θα παρουσιάσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ στο λαό. Είναι αυτονόητο ότι θα κατέλθουμε με ένα κοινό πρόγραμμα των δυνάμεων που θα συνεργαστούν, και με έναν κοινό υποψήφιο που θα πείθει σε αυτά που το κοινό πρόγραμμα περιλαμβάνει.

Πόσο επηρεάζει το κόμμα των εργαζομένων η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων; Τι κάνει για να την αντιμετωπίσει;
Αν πούμε ότι δεν μας επηρεάζει, δεν θα είμαστε ειλικρινείς. Η αποχή, η απουσία κριτικής σκέψης, η αδιαφορία, και η πεποίθηση πως “είναι όλοι το ίδιο,” είναι σε βάρος της Αριστεράς και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, και γενικά η κοινωνία, πρέπει να έχουν φωνή, άποψη και ψήφο. Τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ δημιουργούν πολλές φορές τις δικές τους εικόνες, παραγνωρίζοντας την αντικειμενική πραγματικότητα και μη αφήνοντας τον κόσμο να κρίνει. Δεν το κρύβω ότι μειονεκτούμε να αντιμετωπίσουμε στα ίσα αυτό το φαινόμενο λόγω της υπεροπλίας όσων κρύβονται πίσω από τη φιλοσοφία του απολιτίκ. Μπορεί άλλες πολιτικές δυνάμεις, και κύρια ο ΔΗΣΥ να βολεύονται, εξού και ουδέποτε τους απασχόλησε στα σοβαρά αυτό το ζήτημα. Εμάς μας απασχολεί, γι’ αυτό και καταθέσαμε σειρά προτάσεων όπως το πόθεν έσχες, για τη διαφθορά, τον περιορισμό στις θητείες όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα κ.α. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η λίστα Γιωρκάτζη, για την οποία ζητήσαμε αφού γίνει επεξεργασία να δοθεί στη δημοσιότητα για να γνωρίζει ο κόσμος σε ποιους χαρίστηκαν δάνεια ή έχουν εξυπηρετηθεί με ευνοϊκούς όρους. Οδήγησαν και πάλι τα πράγματα εν γνώσει τους σε πλήρη συσκότιση, αντί “όλα στο φως” όπως διεμήνυαν. Ακόμα και όταν προκλήθηκαν να δώσουν τη λίστα, έστω όπως είχε, στη δημοσιότητα “έπαιξαν πελλό”.

Πολλή σπέκουλα γίνεται πολλές φορές για τα οικονομικά των κομμάτων και την εξάρτησή τους από μεγάλες επιχειρήσεις ή συμφέροντα. Πώς το ΑΚΕΛ αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας;
Θα απαντήσω για το ΑΚΕΛ, το οποίο μου ανέθεσε από το 2013 μαζί με άλλους συντρόφους να έχω την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος. Γράφονται διάφορα για το ΑΚΕΛ κατά περιόδους. Όσοι τα γράφουν, είτε τα γράφουν από άγνοια, είτε προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά. Έχουμε απαντήσεις σε κάθε ερώτημα, καλόβουλο ή κακόβουλο. Τους παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα μας όπου θα βρουν με όνομα και επίθετο τις πηγές προέλευσης των εσόδων και πώς αυτά διανέμονται. Και αν έχουν απορία, είμαστε στη διάθεσή τους. Μερικές χιλιάδες -και το τονίζω, χιλιάδες- μελών και φίλων του ΑΚΕΛ συνεισφέρουν ετήσια στον έρανο της Κ.Ε. Πρόκειται πλέον για παράδοση εννέα δεκαετιών, αλλά και ουσιαστική έμπρακτη στήριξη προς το κόμμα με μοναδικό «αντάλλαγμα» να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στην κοινωνία ως κόμμα των εργαζομένων.

Χειρίζεστε, όμως, διαφορετικά αυτούς που κατέχουν δημόσια αξιώματα…
Έχουμε ναι, μια άλλη τακτική για στήριξη του κόμματος από κατέχοντες δημόσια αξιώματα, επειδή αρχικά πριν να αναλάβουν γνωρίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και επιπρόσθετα όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει το κόμμα και όχι ο υποψήφιος. Και αυτό όχι για να χειραγωγήσουμε υποψηφίους, αλλά για να μην υπάρχει διάκριση στη βάση της οικονομικής τους κατάστασης και για να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία.

Ο Γ.Γ. του κόμματος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Συνέδριο του κόμματος. Εσείς ποιες πολιτικές φιλοδοξίες έχετε; Θα είστε στις διαδικασίες για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, για παράδειγμα;
Ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας δεν αποφασίζει από μόνος του αυτά τα ζητήματα, αλλά είναι με συλλογικές αποφάσεις των εντεταλμένων σωμάτων. Η Γραμματεία έκρινε ότι ο Άντρος Κυπριανού, για σωρεία λόγων, θα πρέπει να επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Για μένα η διεκδίκηση της θέσης του μέλους της Κεντρικής είναι εξίσου, ίσως και πιο σημαντική από τη θέση του βουλευτή. Θεωρώ ως καταξίωση την εκλογή στη Βουλή, αλλά δεν εξαντλείται η καταξίωση μόνο με αυτό. Η πολιτική για τους Ακελιστές έχει μια ευρύτερη έννοια και αποκτά νόημα μόνο μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπό μας και τα κοινά. Οι προσπάθειες και ο αγώνας για να ζει ο κόσμος καλύτερα και για να ζούμε σε έναν κόσμο με λιγότερες αδικίες. Αυτό είναι πολιτική!

 

 

Το Βαρώσι πρώτα το εγκατέλειψαν οι οπλαρχηγοί της ΕΟΚΑ Β’

Τελευταία συζητείται δημόσια η απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, ενώ κατηγορείται ξαφνικά ο κόσμος της ότι την «εγκατέλειψε». Πώς σχολιάζετε;
Ο κόσμος της Αμμοχώστου είναι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει την πόλη του. Μέρες που είναι, ας θυμηθούμε πως το ’74 το Βαρώσι πρώτα το εγκατέλειψαν οι οπλαρχηγοί της ΕΟΚΑ Β’ αφήνοντας τον κόσμο έρμαιο στους Τούρκους εισβολείς. Μάλιστα, στις 17 του Αυγούστου οδήγησαν τον κόσμο στη σφαγή, αυτοί που τότε διοικούσαν το ΡΙΚ. Κανένας δεν πλήρωσε. Ακόμα και σήμερα αποκρύβουν την αλήθεια.
Δυστυχώς, ο εποικισμός βρίσκεται στα άμεσα πλάνα της Τουρκίας και ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Συμφωνώ με αυτό που λέει ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ότι αν εποικιστεί η Αμμόχωστος αυτό θα είναι και η ταφόπλακα για το Κυπριακό. Ο κόσμος της Αμμοχώστου πληγώθηκε, απογοητεύτηκε, επειδή χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για λύση στο Κραν Μοντανά. Διερωτώμαι αν ζούμε τις παρενέργειες από το «εθνικό τσουνάμι» του κ. Αβέρωφ που έρχεται, και που είχε αποδέκτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.